Dostupni linkovi

Demonstracije u Erevanu nakon što je premijer Armenije odbio dati ostavku


Pristalice opozicije blokirale su ulice u glavnom gradu Armenije nakon što su pokrenuli kampanju “civilnog neposluha” kako bi prisilili premijera Nikola Pašinijana na ostavku nakon prošlomjesečnog sporazuma o prekidu vatre sa Azerbejdžanom kojim su okončane borbe zbog otcjepljene regije Nagorno Karabaha.

Protesti dolaze nakon što je Pašinijan ignorisao rok za ostavku 8. decembra kojeg je odredila koalicija od 16 opozicionih stranaka.

Uz skandiranja “Nikole izdajico” i “Amenija bez Nikola”, grupe demonstranata blokirale su promet u Erevanu i paralizovali željeznicu. Policija je privela nekoliko demonstranata.

“Kao što vidite Nikol Pašinijan nije dao ostavku”, rekao je Ishkhan Saghatelian, lider stranke Armenske revolucionarne federacije.

“Stoga, armenski građani imaju legitimno pravo da poduzmu mirne aktivnosti građanskog neposluha u znak protesta i uvažavanja njihovih zahtjeva”, dodao je on.

“Nikol, u svakom slučaju ćeš morati otići”, rekao je Saghatelian.

Pašinijan koji je na vlast došao usred protesta u zemlji 2018. godine, našao se na udaru kritika od kada je pristao da potpiše sporazm sa Azerbejdžanom uz posredovanje Moskve, koji je stupio na snagu 10. novembra i kojim su završile deset sedmica duge borbe oko Nagorno Karabaha.

Njegovi oponenti traže ostavku zbog, kako su rekli, katastrofalnog rješavanja sukoba u kojem je Azerbejdžanu prepuštena teritorija koju su etnički Armenci kontrolisali od 1990-ih.

Pašinijan kaže da ne planira dati ostavku, insistirajući da je odgovoran za osiguravanje nacionalne sigurnosti i stabilizacije bivše sovjetske republike.

Prema sporazumu o primirju Azerbejdžan je vratio kontrolu nad dijelovima Nagorno Karabaha i svim okolnim teritorijama. Sporazum je bio udarac za etničke armenske snage koje podržava Jerevan i koji su kontrolisali gotovo cijeli Nagorno Karabah kao i sedam okolnih područja od kada je 1994. godine prekidom vatre okončan rat.

Regija je prepoznata kao dio Azerbejdžana, ali etnički Armenci koji čine većinu populacije, odbacuju armensku vlast.

XS
SM
MD
LG