Dostupni linkovi

Huavej komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu


Kompanija Huavej (Huawei) i Kancelarija za IT i eUpravu potpisali su ugovor o smeštanju opreme kojim ta telekomunikaciona kompanija postaje još jedan komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu.

Kako je saopšteno, ugovor su potpisali generalni direktor kompanije Huavej u Srbiji Čen Čen (Chen Chen) i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

"Izuzetno nam je drago što smo deo ovog projekta i što ćemo imati priliku da prisustvujemo ceremoniji otvaranja. Najsavremeniji računarski sistemi visokih performansi zajedno sa softverskom platformom za veštačku inteligenciju kompanije Huavei biće smešteni u Državnom data centru u Kragujevcu", naveo je generalni direktor kompanije Huavej.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu istakao je značaj potpisivanja ugovora sa kompanijom Huavej i ocenio da je to samo "prvi korak" te da se nada da će tokom naredne godine Huavej proširiti količinu opreme i podataka koje čuva u Srbiji i da će odatle pružati što veći broj usluga u zemljama regiona i cele Evrope.

"Potpisivanje još jednog komercijalnog ugovora za smeštaj opreme i podataka u Državnom data centru sa kompanijom Huavei od velikog je značaja za našu zemlju. Ugovor predstavlja dokaz koliko jedna velika svetska IT kompanija kao što je Huavej veruje u Srbiju, u to da smo pouzdani, bezbedni, da imamo kvalitetan data centar i kvalitetne ljudi koji mogu da upravljaju njim", rekao je on.

Srbija je sa kompanijom Huavej već sarađivala na gradskom data centru u Kragujevcu, koji je pušten u rad u martu ove godine, u kome se čuvaju podaci gradskih uprava, javnih preduzeća i ustanova i obezbeđuje povezivanje sa republičkim bazama podataka. Kina je za izgradnju tog data centra donirala dva miliona dolara.

Takođe, u Beogradu je septembra 2020. otvoren Centar za inovacije i digitalni razvoj kompanije Huavej, čime je Srbija dodatno intenzivirala saradnju sa tom kineskom kompanijom, nakon što se potpisom predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sporazumu u Vašingtonu 4. septembra obavezala da će zabraniti upotrebu 5G mreže koja je “nabavljena od nepouzdanih kupaca”.

Iako se kineski Huavej eksplicitno ne pominje u sporazumu, upravo je ova kompanija pod lupom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje se kod svojih saveznika zalažu da izbegnu Huavej, jer smatraju da bi kineska vlada mogla da koristi tehnologiju te kompanije za špijuniranje zapadnih zemalja.

Tada je reagovala i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je rekla da su “i Srbija i Huavej apsolutno isto razumeli tu tačku sporazuma, a to je da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere kada bude došlo vreme za 5G mrežu“, navela je tada Brnabić.

Ona je dodala da je kao prioritet vlade koju predvodi postavila pokretanje digitalne transformacije zemlje i da će pomenuti Centar značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji.

Kako je ranije saopšteno, IBM je 2. decembra postao prvi komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu.

"Ogroman uspeh i važna vest za Srbiju. Ovo je prekretnica ne samo za našu dalju tranziciju ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama, već i za dalje jačanje kredibiliteta Srbije kao stabilne i sigurne zemlje. Hvala partnerima iz IBM na poverenju", napisala je tada premijerka Brnabić na Tviteru.

Vlada Srbije je prethodnih godina potpisala memorandume o razumevanju sa šest stranih IT kompanija, među kojima je pet američkih i kineski Huawej.

Prema rečima Mihaila Jovanovića, direktora Vladine Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, osim sa kineskom kompanijom, memorandum je potpisan sa američkim kompanijama Microsoft, Oracle, IBM, NVIDIA i Nutanix.

Prema njegovim rečima, to je bio prvi korak ka saradnji u okviru državnog DATA centra u Kragujevcu, koji bi trebalo da omogući da se na bezbedan način smešta oprema i čuvaju podaci različitih korisnika.

XS
SM
MD
LG