Dostupni linkovi

Brnabić: Dolazak IBM u Državni data centar prekretnica za Srbiju


Premijerka Srbije Ana Brnabić, septembar 2020.
Premijerka Srbije Ana Brnabić, septembar 2020.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da za Srbiju predstavlja prekretnicu to što je IBM postao prvi komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu.

Ona je to napisala na Tviteru povodom vesti da je američka tehnološka kompanija IBM postala prvi korisnik Državnog data centra u Kragujevcu.

"Ogroman uspeh i važna vest za Srbiju. Ovo je prekretnica ne samo za našu dalju tranziciju ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama, već i za dalje jačanje kredibiliteta Srbije kao stabilne i sigurne zemlje. Hvala partnerima iz IBM na poverenju", napisala je premijerka na Tviteru.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu objavila je 2. novembra na Tviteru da je američka kompanija IBM, koja se bavi računarskim tehnologijama, postala prvi komercijalni korisnik Državnog data centra u Kragujevcu, kao i da je istog dana potpisan Ugovor o smeštanju opreme ove kompanije u taj centar.


Vlada Srbije je prethodnih godina potpisala memorandume o razumevanju sa šest stranih IT kompanija, među kojima je pet američkih i kineski Huawei.

Prema rečima Mihaila Jovanovića, direktora Vladine Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, osim sa kineskom kompanijom, memorandum je potpisan sa američkim kompanijama Microsoft, Oracle, IBM, NVIDIA i Nutanix.

Prema njegovim rečima, to je bio prvi korak ka saradnji u okviru državnog DATA centra u Kragujevcu, koji bi trebalo da omogući da se na bezbedan način smešta oprema i čuvaju podaci različitih korisnika.

„Državni DATA centar je tako projektovan da ima kapacitete za smeštaj opreme i podataka državne uprave i lokalne samouprave, ali smo ga projektovali tako da ima dovoljno kapaciteta i za potencijalno komercijalne korisnike. Tako da kroz ove memorandume mi pozivamo velike svetske IT kompanije da razmisle o tome da svoje velike svetske DATA centre kao komercijalni korisnici smeste u Srbiji“, rekao je Jovanović u julu za RSE.

Prema podacima Udruženja za elektronske komunikacije informaciono društvo Privredne komore Srbije (PKS), u Srbiji trenutno radi 670 IT kompanija sa stranim kapitalom koje su članice tog udruženja.

Kako se navodi u podacima koje je Radiju Slobodna Evropa dostavilo ovo udruženje, najveći broj kompanija je iz SAD (72).

Slede Švajcarska (65), Nemačka (53), Italija (38) i Holandija (37). Narodna Republika Kina (NRK) u Srbiji ima registrovane četiri kompanije, među kojima je i Huawei.

XS
SM
MD
LG