Dostupni linkovi

HNS BiH traži preispitivanje navodnih izbornih neregularnosti


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH), organizacija koja okuplja većinu stranaka sa hrvatskim predznakom u BiH, pozvao je 6. decembra pravosuđe i misije stranih ambasada u BiH da preispitaju navodne neregularnosti vezane za lokalne izbore održane 15. novembra.

HNS u saopštenju navodi kako je u toku „najbrutalnija izborna manipulacija s naznakama teškog kaznenog djela“ u Gornjem Vakufu/Uskoplju, gradu u središnjoj BiH, „gdje se u trenutku ogromnog smanjivanja razlike između bošnjačkog i hrvatskog kandidata za načelničko mjesto naprasito prestalo brojati pridošle glasove poštom“.

Navode i kako je Stranka demokratske akcije (SDA) je u ovoj opštinii krenula sa slavljem dva dana prije službene potvrde od strane Centralne izborne komisije (CIK) BiH „kada je razlika s prvotnih 846 glasova došla na svega 130.

“Postavljamo pitanje kako OO SDA ima informacije jedne institucije koja u tome trenutku proces prebrojavanja još uvijek obavlja?," navode iz HNS-a.
Dodaju i kako CIK BiH za ovo nije dala nikakvo „zakonski utemeljeno objašnjenje".

Iz HNS kažu kako se pored ove opštine dešava „čitav niz manipulacija“ i u Travniku, Srebreniku, Kalesiji i Tesliću.

„Izborni procesi su demokratski mehanizam da biramo svoje predstavnike. Ukoliko će nadležna institucija za provođenje i nadgledanje izbornog procesa nasilno mijenjati naš izbor, onda de facto i de iure nismo ništa drugo nego društvo diktature i tiranije gdje će određene politike svojim utjecajem postavljati onoga tko im politički i/ili nacionalno odgovara", kažu iz HNS-a.

Iz HNS pozivaju sve političke stranke i opcije, bez obzira na nacionalni predznak ili političku pripadnost, „da snažno djelujemo u borbi protiv svih neregularnosti ovog nelegalnog i nezakonskog tijela koje ruši demokratski poredak i izbornu volju stanovnika ove zemlje“.

„Također, pozivamo nadležne pravosudne institucije da se uključe u ovaj krajnje netransparentan, nedemokratski i nezakonski izborni proces i pokažu pravnu državu na djelu,“ navode u saopštenju i dodaju da očekuju i smažno djelovanje Delegacije Evropske unije u BiH, kao i ambasade SAD, Ureda visokog predstavnika (OHR) i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Podsjetimo, CIK BiH je na hitnoj sjednici u subotu 5. decembra donijela odluku o utvrđivanju i objavljivanju konačnih rezultata lokalnih izbora u BiH.

U saopštenju nakon sjednice navodi se da je CIK donio i odluku da politički subjekti od 6. do 8. decembra mogu da podnesu zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uputila je 2017. godine u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH. Ova politička partija nastoji da se zakon promijeni, prvenstveno, u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH. U izmjenama se traži da člana Predsjedništva BiH bira isključivo hrvatski narod.

XS
SM
MD
LG