Dostupni linkovi

Utvrđeni konačni rezultati lokalnih izbora u BiH


Lokalni izbore u BiH održani su 15. novembra (Foto: Glasačko mjesto u Sarajevu)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) na hitnoj sjednici u subotu 5. decembra donijela je odluku o utvrđivanju i objavljivanju konačnih rezultata lokalnih izbora u BiH.

U saopštenju nakon sjednice navodi se da je CIK donio i odluku da politički subjekti od 6. do 8. decembra mogu da podnesu zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića.

“Centralna izborna komisija BiH naređuje ponovno brojanje glasačkih listića ako utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utječe na dodjelu mandata”, dodaje se u saopštenju CIK-a BiH.

Iz CIK-a ističu kao se zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića, prigovori na objavljene rezultate i žalbe na odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH dostavljaju isključivo putem faksa na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail adresu zzov@izbori.ba ili lično u sjedište CIK-a u Sarajevu (Ulica Danijela Ozme sedam).

Zbog mogućih prijema prigovora, protokol CIK-a će raditi i u nedjelju 6.decembra od 8 do 16 časova.

“CIK BiH može razmatrati zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića, ako je podnesen u pisanoj formi i da ga je potpisao akreditovani posmatrač, grupa od 50 ili više birača koji su glasali na istom biračkom mjestu, nezavisni kandidat, predsjednik političke stranke ili bilo koji od predsjednika političkih stranaka koje su formirale koaliciju ili opštinska izborna komisija”, ističe se u saopštenju.

Zahtjev se može razmatrati i u slučaju da su u zahtjevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uključujući članove Izbornog zakona BiH koji nisu poštovani ili su prekršeni, kao i da je naveden približan broj glasačkih listića za koje se vjeruje da nisu ispravni.

Preostala dva uslova su da je u zahtjevu navedeno kako bi ta povreda zakona uticala na izborne rezultate, kao i da je zahtjev podnesen CIK-u BiH u roku od tri dana od objavljivanja utvrđenih izbornih rezultata.

CIK BiH može i po službenoj dužnosti narediti ponovno brojanje glasačkih listića.

Protiv Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora u BiH 2020. godine, u skladu sa Izbornim zakonom BiH može žalba se putem CIK-a može podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH u roku od dva dana od dana objavljivanja odluke na internet stranici CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici održanoj 4. decembra usvojila je zaključke o utvrđivanju zakonitosti rada i pojedinačne odgovornosti izborne administracije u Osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.


To je urađeno nakon što je 19. novembra, pokrenut postupak zbog utvrđivanja činjeničnog stanja u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica zbog osnovane sumnje da su povređena određena pravila izbornog procesa.


CIK BiH angažovala je eksperte, sudske vještake i grafologe koji pripremaju dokumentaciju i materijalne dokaze za te dvije izborne jedinice.


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 1. novembra uhapsili su tri osobe, koje su dan kasnije pušteni na slobodu, jer su, kako je saopšteno, "istekli razlozi za policijsko zadržavanje".

Riječ je o članovima Izvršnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Srebrenici, predsjedniku Begi Bektiću, te Enveru Hamziću i Muameru Sandžiću, koji su uhapšeni pa pušteni zbog prevara u izbornom procesu 2020. godine na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice.

Sumnja se da su oni nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Opštine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i SDP-a.

Prema podacima CIK-a, nakon lokalnih izbora u Srebrenici, Mladen Grujičić, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je 70,3 posto glasova, a drugoplasirani je bio Alija Tabaković sa 29,32 posto glasova, koga je predložila Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica", a čine je Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Pokret demokratske akcije (DPA) i Demokratska fronta (DF).

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, u srijedu (2. decembra), izjavio je da se „vrši pritisak“ na Centralnu izbornu komisiju (CIK) kako bi se poništili izbori u tom gradu.

“Ovdje je izgleda zabranjeno da Bošnjaci glasaju za Srbina. Tome idu u prilog i ova hapšenja u Srebrenici”, kazao je Grujičić.

Mladen Grujičić bio je zajednički kandidat 12 političkih stranaka iz Republike Srpske za načelnika Opštine. Prema sadašnjim rezultatima CIK-a, on je osvojio najviše glasova i za novi mandat.

Grujičić je, inače, 2016. godine postao načelnik Srebrenice, pobijedivši tadašnjeg načelnika Ćamila Durakovića.

Samo tri mjeseca pred održavanje lokalnih izbora u BiH, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS), prijavu mjesta prebivališta u Srebrenici tražilo je i dobilo 940 osoba.

Najveći dio prijava, tvrde iz Inicijative „Moja adresa Srebrenica“, došao je iz Srbije, dok su trećina prijavljenih Bošnjaci koji žive u dijaspori.

Iz dokumenata, koje je RSE imao na uvid, vidljivo je da su se u Srebrenici prijavljivali ljudi rođeni u Srbiji, koji nikada nisu živjeli na području opštine Srebrenica.

Tada su iz Inicijative „Moja adresa Srebrenica“ upozorili da je od ukupnog broja od 2.301 registrovanih lica za glasanje putem pošte za područje Opštine Srebrenica, njih oko 900 registrovano za glasanje iz Srbije.

U Doboju, na sjeveru Bosne i Hercegovine na dan održavanja lokalnih izbora opozicija je protestovala, jer im nije dozvoljeno posmatranje na biračkim mjestima, nakon čega su od CIK-a tražili da se izbori ponište.

Pobjedu je istu noć proglasio kandidat SNSD-a Boris Jerinić.

Zbog sumnje u neregularnosti, iz opozicione stranke koju predstavlja Gligorić, te predstavnici Partije demokratskog progresa (PDP-a), Demokratskog narodnog saveza (DNS-a), Srpske demokratske stranke (SDS-a), Narodnog pokreta “Banjaluka zove” tražili su od CIK-a ponavljanje lokalnih izbora u Doboju.

U Centralni birački spisak za lokalne izbore u BiH, koji su održani 15. novembra, upisana su ukupno 3.283.194 birača.

Izbori su raspisani za 64 opštinske skupštine u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, za 120 načelnika opština u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, te 22 gradonačelnika u BiH.

XS
SM
MD
LG