Dostupni linkovi

Izmještene 53 porodice migranata iz napuštenih kuća na granici BiH sa Hrvatskom


U saopštenju se navodi da su porodice migranata, među kojima je i 105 djece, smještene u privremene prihvatne centre.  

Iz napuštenih domova na lokalitetu Bosanske Bojne, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), u neposrednoj blizini granice sa Hrvatskom izmještene su 53 porodice migranata sa ukupno 199 članova, saopšteno je u subotu 5. decembra iz Službe za poslove sa strancima BiH.

U saopštenju se navodi da su porodice, među kojima je i 105 djece, smještene u privremene prihvatne centre.

Služba za poslove sa strancima je u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova USK i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sa navedenog lokaliteta izmjestila i u Privremene prihvatne centre smjestila 53 porodice sa ukupno 199 članova, od kojih je 105-ero djece.

“Obzirom da su migranti nelegalno boravili u objektima u kojima nije bilo minimum uslova za njihov boravak tokom zime, Služba je inicirala i koordinirala niz aktivnosti na njihovom izmiještanju sa navedenog lokaliteta, te zbrinjavanju u privremene prihvatne centre Borići i Sedra koji su predviđeni za smještaj porodica i ranjivih kategorija migranata”, navodi se u saopštenju.

Iz Službe za poslove sa strancima ističu da su svi migranti zbrinuti, te uz neophodnu medicinsku trijažu, smješteni u izolacijski dio centara u skladu sa epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja korona virusa.

Navodi se da je akcija provedena u posljednja tri dana u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko sanskog kantona (MUP USK), te Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Akcija je, kako se ističe, rezultat pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca na području Unsko-sanskog kantona.

“Tokom provođenja ovih aktivnosti identifikovana su i dva maloljetnika bez pratnje kojima je određen privremeni staratelj”, navodi se u saopštenju.

Kapaciteti za smještaj migranata na području USK su u potpunosti popunjeni i u njima trenutno boravi više od 3.200 migranata, saopštavaju u Službi za poslove sa strancima BiH.

Prema procjenama Danskog vijeća za izbjeglice, koje sa IOM-om radi na zbrinjavanju i pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama, tri hiljade ljudi je van zvaničnog smještaja, uglavnom u USK.

Kamp Bira u gradskom području Bihaća zatvoren je krajem septembra na inicijativu lokalnih vlasti.

Uprkos osudama iz Evropske Unije (EU) i međunarodnih organizacija, vlasti USK su odbijale zahtjeve za ponovnim otvaranjem Bire ili drugih prihvatnih centara za migrante u gradskom području.

Prema izvještaju ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića u Bosnu i Hercegovinu je u ovoj godini ušlo 11.000 migranata. Oko 6.000 njih je smješteno u prihvatne centre, dok za 3.000 još uvijek nije obezbijeđen smještaj.

Migranti u Velikoj Kladuši spavaju pod snijegom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

XS
SM
MD
LG