Dostupni linkovi

Nelson i Ružnić u Bihaću: Hitno osigurati smještaj migranata


Američki ambasador u BiH Eric Nelson razgovarao je sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, o problemu migranata u ovom dijelu zemlje i pronalasku rješenja za njihov smještaj.

Kako se navodi u kratkoj objavi na zvaničnom Twitter profilu Ambasade SAD, Nelson i Ružnić su razgovarali o “hitnoj potrebi osiguravanja smještaja za migrante i tražitelje azila.”

Dan ranije, ambasador Nelson je poželio uspješan novi mandat šefu misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH, Peteru Van der Auweraertu, zahvalivši mu na izvanrednom radu.

Nelson i Van der Auweraert takođe su razgovarali o pitanju migranata, te o “hitnoj potrebi za ponovnim otvaranjem kampa Bira za smještaj migranata i tražitelja azila iz kampa Lipa, kao i o uspostavi dodatnih prihvatnih centara”, saopšteno je iz ambasade.

Prema procjenama Danskog vijeća za izbjeglice, koje sa IOM-om radi na zbrinjavanju i pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama, tri hiljade ljudi je van zvaničnog smještaja, uglavnom u USK.

„Žive po improvizovanim kampovima, šumama, napuštenim kućama. Prošlog petka Crveni krst USK i IOM su obezbijedili najnužniju dnevnu pomoć onima koje smo mogli pronaći, što je uključilo pakete hrane, vreće za spavanje za zimske uslove, zimsku odjeću i cipele. Naravno, veoma je teško doći do svih njih koji su van smještaja“, kaže Van der Auweraert .

Kamp Bira u gradskom području Bihaća zatvoren je krajem septembra na inicijativu lokalnih vlasti.

Uprkos osudama iz Europske unije i međunarodnih organizacija, vlasti USK su odbijale zahtjeve za ponovnim otvaranjem Bire ili drugih prihvatnih centara za migrante u gradskom području.

Prema izvještaju ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića u Bosnu i Hercegovinu je u ovoj godini ušlo 11.000 migranata. Oko 6.000 njih je smješteno u prihvatne centre, dok za 3.000 još uvijek nije obezbijeđen smještaj.

XS
SM
MD
LG