Dostupni linkovi

Još 69 ljudi preminulo u Srbiji od posledica korona virusa


Vakcina protiv COVID-19, ilustracija
Vakcina protiv COVID-19, ilustracija

U poslednja 24 sata od posledica korona virusa u Srbiji preminulo je 69 ljudi, a registrovano je 7.782 novozaraženih, saopštilo je ministarstvo zdravlja Srbije.

Kako je 4. decembra u 15 sati objavljeno na državnom sajtu covid19.rs, na bolničkom lečenju je 7.841 osoba, od kojih je na respiratorima 270 pacijenata.

Ukupan broj registrovanih slučajeva COVID-19 od početka epidemije u Srbiji je 206.940, a do sada je preminulo 1.834 osobe. Procenat smrtnosti je 0,89 odsto. U poslednja 24 sata na korona virus testirano je 22.497 osoba, a ukupno 1.867.228.

U poslednja 24 sata najviše zaraženih registrovano je u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevacu, Nišu, Kraljevu i Pančevu.

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja saopštilo je 4. decembra da je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih kod 1.677 korisnika i 738 zaposlenih potvrđeno prisustvo korona virusa.

Nove mere na snazi

U Srbiji od danas stupaju na snagu proširene antikorona mere koje je Vlada Srbije donela 3. decembra. Novi propisi su da da posle 17sati i vikendom mogu da rade samo prodavnice sa prehrambenom robom, apoteke i benzinske pumpe. Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od šest časova ujutru do 15 sati.

Ugostiteljskim objektima dozvoljeno je da dostavu hrane mogu da rade non stop, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost. Nove mere podrazumevaju i da ugostiteljski objekti, kafei, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u pet sati, kao i tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, fizerski i kozmetički saloni.

U toj grupi su i objekti iz oblasti sporta i rekreacije - teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Njima je dozvoljeno da rade radnim danima od pet sati ujutru do 17 časova.

Prehrambene prodavnice, trgovinske radnje, maloprodajni objekti, trafike, kiosci i slično, gde se ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu biti otvoreni do 21 sat sedam dana u nedelji.

Objekti i ustanove iz oblasti kulture, bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije, moći će da rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova.

Vlada Srbije saopštila je da će nadležne inspekcije kontrolisati poštovanje ovih mera.

U Srbiji je 4. decembra takođe otvorena i nova kovid bolnica, koja se nalazi u Batajnici kod Beograda.

Premijerka Ana Brnabić rekla je u izjavi za RTS da će u tu zdravstvenu ustanovu prvo biti primljeni pacijenti sa srednjeteškom i teškom kliničkom slikom.

Saopšteno je da ova bolnica raspolaže sa 930 kreveta, od čega 250 na odeljenju intenzivne nege, i da je u njoj instalirana namodernija oprema.

Premijerka je takođe potvrdila i da se u ponedeljak, 7. decembra, očekuje da će Srbija potpisati predugovor sa Fajzerom za nabavku antikovid vaccine.

“O nabavci vakcine pregovaramo i sa partnerima iz Kine, poslali smo pismo o namerama. Nadam se da će Srbija vakcinu dobiti krajem decembra", rekla je Ana Brnabić za RTS.

Prethodno su Fajzer (Pfizer) i Bajontek (BioNTech), kako je 3. decembra javio RTS, predale dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korona virusa u Srbiji.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio da je 20 doza ruske antikovid vakcine Sputnjik V (Sputnik V) za laboratorijsku analizu stiglo u Srbiju i da njenu ispravnost pre eventualne upotrebe proverava Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu.

“Vakcine će biti besplatne za sve građane, a vakcinisanje neće biti obavezno”, rekao je Vučić 3. decembra.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) 27. novembra saopštila je da očekuje “da vidi kliničke podatke i informacije o dobroj proizvodnoj praksi“ kako bi mogla da proceni rusku vakcinu.

Velika Britanija prva je zemlja na svetu koja je odobrila vakcinu protiv korona virusa proizvođača Fajzer/Bajontek. Britanski javni servis BBC javio je 2. decembra da je nadležni regulator MHRA saopštio da je ta vakcina, za koju proizvođač procenjuje da je efikasna do 95 posto, bezbedna za upotrebu.

Kako je najavljeno iz Londona, Britanija se priprema da počne sa distribucijom 800.000 doza početkom druge nedelje decembra, a prioritet u vakcinaciji imaće zdravstveni radnici i zdravstveno osetljive grupe stanovništva.

XS
SM
MD
LG