Dostupni linkovi

Fon der Leyen i Brnabić razgovarale o slobodi medija u Srbiji


Ana Brnabić, premijerka Srbije, u svom kabinetu u Beogradu tokom online sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lejn. 4. decembar 2020.
Ana Brnabić, premijerka Srbije, u svom kabinetu u Beogradu tokom online sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lejn. 4. decembar 2020.

Predsednica Evropske Komisije (EK) Ursula fon der Leyen (van der Lajen) je u petak ujutru, 4. decembra razgovarala sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, povrdio je portparol EK Eric Mamer.

Osim procesa evropskih integracija, Mammer je potvrdio da jedna od tema, u razgovoru između fon der Leyen i Brnabić, bila i sloboda medija u Srbiji.

„Među temama o kojima su razgovarale, naravno da je bilo reči o procesu pregovora o pristupanju i poglavlju koje se odnosi na vladavinu prava. U tom konktestu je istaknuto i pitanje medijskih sloboda. Ana Brnabić je ponovo uveravala predsednicu (Evropske) Komisije da će Vlada Srbije preduzeti sve što je neophodno da osigura slobodu medija u Srbiji“, naglasio je portparol Mammer.

Na pitanje šta Evropska komisija, sem pisanja izveštaja može učiniti da pritisne Srbiju, u vezi sa situacijom na medijskom prostoru i bezbednosti novinara, Evropska Komisija je saopštila da pozdravlja činjenicu da je u zemlji usvojena Medijska strategija i Akcioni plan koji se bavi ovim pitanjima.

”Pozdravljamo usvajanje i pozivamo Srbiju na primenu, na transprentan i sveobuhvatan način. Očekujemo da će nova radna grupa za bezbednost novinara nastaviti da prati pravosudne odluke koje se tiču fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima”, izjavila je Ana Pisonero, portparolka EK, nadležna za pitanja proširenja.

Ona je ponovila da EK pozdravlja osudu koje su vlasti Srbije izrekle povodom napada i pretnji novinarima te je naglasila kako se od Srbije očekuje da napravi ”okruženje u kome će sloboda izražavanja biti moguća, bez prepreka”.

”Za nas su medijske slobode i medijski pluralizam osnovni aspekti koji se nalaze u evropskom DNK”, poručila je Ana Pisonero.

U skupštini Srbije, 2 decembra je narodna poslanica, Biljana Pantić Pilja, u svom izlaganju označila televizije N1 i Nova S, kao „antisrpske“, i navela da se mogu opisati rečima „strani plaćenik, domaći izdajnik“

Predstavnici dvadeset organizacija civilnog društva i medija, osudili su govor mržnje uperen prema ovim televizijama, i pozvali nadležne da i oni urade isto.

XS
SM
MD
LG