Dostupni linkovi

Biden će zamoliti Amerikance da nose maske prvih 100 dana njegovog mandata


Joe Biden
Joe Biden

U intervjuu za CNN novoizabrani američki predsjednik Joe Biden govorio je o pandemiji korona virusa te je izjavio kako će zamoliti američke građane da u prvih 100 dana njegovog mandata nose maske.

Biden je izjavio kako je uvjeren da bi došlo do značajnog smanjenja broja slučajeva korona virusa u SAD-u ukoliko bi svi građani nosili maske, te da će narediti da se maske nose u svim zgradama američke vlade.

"Prvi dan nakon inauguracije tražit ću od javnosti da nosi maske 100 dana kako bi se svi zaštitili od korona virusa. Samo 100 dana pod maskama, ne zauvijek", rekao je Biden za CNN.

Stručnjaci za ustavno pravo u SAD-u ističu kako Biden nema zakonske ovlasti da naredi Amerikancima da nose maske, međutim Biden je istakao kako on i potpredsjednica Kamala Harris namjeravaju vlastitim primjerom utjecati i na ponašanje drugih ljudi.

Biden pozvao Faucija da se pridruži njegovom timu

Biden je pozvao u četvrtak vodećeg američkog stručnjaka za zarazne bolesti Anthonyja Faucija da se pridruži njegovom timu za borbu protiv pandemije COVID-19.

Biden je Faucija pozvao da ostane na mjestu glavnog medicinskog savjetnika nakon što on 20. siječnja i službeno preuzme dužnost.

Fauci, dugogodišnji ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, razgovarao je s Bidenom i njegovim timom o pripremama za borbu protiv korona virusa, potvrdio je Biden u razgovoru za CNN.

"Zamolio sam ga da ostane na istom položaju koji je imao pod nekolicinom predsjednika, da bude moj glavni medicinski savjetnik i dio mog COVID-tima", rekao je Biden.

Izabrani predsjednik je također rekao da će se cijepiti čim Fauci kaže da je cjepivo za COVID-19 sigurno te da će to rado učiniti pred kamerama.

"Važno je američkom narodu pokazati da je cjepivo sigurno", dodao je Biden.

Trumpovo prisustvo na inauguraciji važno za SAD

Biden je izjavio i da je važno da predsjednik Donald Trump prisustvuje inauguraciji da bi se pokazala posvećenost nacije mirnom prijenosu moći među političkim rivalima.

"To je potpuno njegova odluka", rekao je Biden za CNN.

Biden je naveo da po njega Trumpova odluka neće imati posljedice, ali da hoće po zemlju.

Biden je izrazio i nadu da će Tramp prisustvovati inauguraciji i na taj način dati primjer demokratskog procesa drugim zemljama.

Okruženje Trampa, koji tvrdi da je dobio izbore, izrazilo je skepticizam da će predsjednik prisustvovati Bidenovoj inauguraciji 20. januara.

XS
SM
MD
LG