Dostupni linkovi

Trumpova administracija počinje prenos vlasti


Donald Trump u Beloj kući

Agencija za opšte poslove (GSA) obavestila je novoizabranog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena 24. novembra da je administracija Donalda Trumpa spremna da započne formalni proces tranzicije, navodi se u pismu šefice Agencije Emily Murphy, prenosi CNN.

Pismo je prvi korak koji je administracija preduzela da bi priznala poraz predsednika Donalda Trumpa, više od dve nedelje nakon što je Biden proglašen pobednikom na izborima.

Murphy je rekla da Bela kuća nije vršila pritisak na nju da odlaže formalnu tranziciju i nije donela odluku "iz straha ili favorizovanja".

„Molim vas, znajte da sam odluku donela samostalno, na osnovu zakona i dostupnih činjenica“, napisala je Murphy. "Nikada na mene nije direktno ili indirektno vršio pritisak bilo koji zvaničnik izvršnog dela vlasti - uključujući one koji rade u Beloj kući ili GSA - u vezi sa suštinom ili vremenom donošenja moje odluke. Da budem jasna, nisam dobila nikakvo naređenje da odložim moju odluku “.

Predsednik SAD Donald Trump objavio je ubrzo nakon toga da je dao preporuku Murphy da uradi sve što je u skladu sa protokolom, kao i da je istu preporuku dao ostatku tima.

Trump je u tweetu napisao da njegov tim nastavlja borbu i da veruje da će pobediti.

Više od dve nedelje posle izbora, Bidenov tim pozdravio je ovaj Trumpov korak koji, kako navode demokrate, omogućava "miran prenos vlasti".

Biden je dan ranije objavio ključne članove svog spoljnopolitičkog tima, sa Anthonyjem Blinkenom kao novim američkim državnim sekretarom, Jake Sullivan savjetnikom za nacionalnu sigurnost i Lindom Thomas-Greenfield koja će biti ambasadorica u Ujedinjenim nacijama.

Pismo koje je Murphy poslala označava formalni početak prenosa vlasti na novu administraciju i omogućava da tranzicija zvanično počne, omogućavajući sadašnjim službenicima administrativnih agencija da se koordiniraju sa dolazećim Bidenovim timom i obezbeđujući milione vladinih sredstava za tranziciju.

Joe Biden je pobedio na predsedničkim izborima u SAD održanim 3. novembra.

XS
SM
MD
LG