Dostupni linkovi

Iran želi obustaviti UN inspekcije u nuklearnim postrojenjima


Nuklearno postrojenje u kojem se vrši obogaćivanje uranijuma

Iranski zastupici odobrili su prijedlog zakona kojim se obustavljaju inspekcije Ujedinjenih nacija nad nuklearnim postrojenjima i te će pojačati obogaćivanje uranijuma ukoliko preostali potpisnici nuklearnog sporazuma iz 2015. ne omoguće ukidanje ekonomskih sankcija sa kojima se Iran suočava.

Odobravanje prijedloga u parlamentu 1. decembra viđeno je kao prkos nakon ubistva istaknutog iranskog nuklearnog naučnika.

“Smrt Americi”, “smrt Izraelu” uzvikivali su poslanici nakon što su usvojili nacrt zakona kojeg mora odobriti ustavni nadzornik, Vijeće čuvara.

Sjedinjene Države povukle su se iz nuklearnog sporazuma kojeg je Teheran 2015. potpisao sa svjetskim silama i od tada su krenuli sa uvođenjem sankcija Iranu.

Kao odgovor na to Iran je krenuo sa kršenjem odredbi sporazuma, kojim su sankcije bile ukinute u zamijenu za ograničavanje nuklearnog programa.

Međutim inspektori UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju nastavili su sa nadziranjem iranskih nuklearnih postrojenja što je bilo u skladu sa sporazumom.

Nacrt usvojenog prijedloga zakona traži od iranske vlade da obustavi inspekcije Agencije ukoliko zapadne sile koje su još uvijek dio sporazuma, Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija, u roku od mjesec dana ne omoguće Iranu pristup svjetskim bankama i naftnim tržištima. Nacrt također poziva Iran da nastavi sa obogaćenjem uranijuma na 20 posto čistoće “za miroljubivo korištenje”.

Iran trenutno obogaćuje rastuće zalihe uranijuma na 4,5 posto što je iznad iznosa od 3,67 koliko je propisano sporazumom, ali daleko ispod 20 posto koje je Iran ranije postizao.

Teheran je uvijek poricao da uranijum obogaćuju zbog proizvodnje oružja, umjesto toga tvrde da to rade prosto u civilne svrhe.

Nacrt zakona je prvi put predstavljen parlamentu u avgustu, ali je dobio novi zamah nakon ubistva naučnika Mohsena Fakhrizadeha u blizini Teherana 27. novembra.

Iranske vlasti krive Izrael za ubistvo.

XS
SM
MD
LG