Dostupni linkovi

Sud u Pennsylvaniji odbacio žalbu Trumpove kampanje


Prebrojavanje glasova u Pennsylvaniji
Prebrojavanje glasova u Pennsylvaniji

Savezni žalbeni sud odbacio je pokušaj kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa da blokira proglašenje novoizabranog predsjednika Joe Bidena za pobjednika u Pennsylvaniji.

“Slobodni, pošteni izbori su žila kucavica naše demokratije. Optužbe za nepravednost su ozbiljne. Ali nazivajući izbore nepravednim, ne znači da oni to i jesu”, napisao je Stephanos Bibas u ime tročlanog vijeća.

Trumpova kampanja, kao i njegove pristalice pokušali su neuspješno uvjeriti suce u izborne nepravilnosti u Michiganu, Georgiji, Arizoni i Nevadi.

Pennsylvanija je ove sedmice potvrdila glasove u korist Bidena, koji je odnio pobjedu u ovoj saveznoj državi za 80.000 glasova. Prema zakonu u Pennsylvaniji zakon određuje da pobjednik koji ima najviše glasova osvaja 20 elektorskih glasova.

Trump odbija priznati poraz i nastavlja da tvrdi, bez dokaza, da je počinjena izborna prevara.

No, dok njegovi pravni izazovi propadaju, Trump je rekao dan ranije da će napustiti Bijelu kuću ukoliko elektorski koledž glasa za Bidena 14. decembra kada je zakazan njihov sastanak.

U ponedjeljak je administracija aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa omogućila novoizabranom predsjedniku pristup informativnim sastancima i finansiranju, čak i dok Trump osporava izbore.

Na izborima održanim 3. novembra Joe Biden je osvojio 306 elektorskih glasova, dok je Donald Trump osvojio 232. Za pobjedu na izborima potrebno je 270 elektorskih glasova.

XS
SM
MD
LG