Dostupni linkovi

Michigan će potvrditi rezultate američkih izbora 


Prebrojavanje glasova u Michiganu
Prebrojavanje glasova u Michiganu

Odbor državnih službenika u Michiganu glasao je u ponedjeljak za potvrđivanje rezultata američkih predsjedničkih izbora koji su pokazali da je demokrat Joe Biden pobijedio u ovoj državi i osvojio 16 elektorskih glasova.

Odbor je podnio prijedlog tokom online sastanka, prenosi Reuters.

Odbor ima dva republikanska predstavnika i dva demokratska, a izborni rezultat potvrđen je sa 3:0 sa jednim uzdržanim glasom.

“Današnja dužnost Odbora je jasna”, rekao je ranije Aaron Van Langevelde, republikanski dopredsjedavajući Odbora. “Imamo dužnost da potvrdimo ove izbore na temelju onoga što smo dobili. To je veoma jasno. Mi smo ograničeni na to. Neću tvrditi suprotno”.

Uprkos potvrđivanju rezultata, pravni tim američkog predsjednika rekao je da će nastaviti sa pravnom borbom osporavanja rezultata.

“Ovjeravanje rezultata jednostavno je proceduralni korak”, rekla je Jenna Ellis, pravna savjetnica Trumpove kampanje. “Mi ćemo nastaviti borbu protiv izbornih prevara širom zemlje.”

Državni sud u Michiganu ranije je odbio zahtjev pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa za blokiranjem ovjeravanja glasova kao i imenovanje nezavisnog revizora u Detroitu.

U Michiganu Biden je pobijedio Trumpa sa 2,8 posto razlike, što je mnogo veća razlika nego u drugim državama u kojima Trump osporava rezultate poput Georgije, Wisconsina, Arizone i Pennsylvanije.

Na izborima održanim 3. novembra demokratski kandidat Joe Biden osvojio je 306 elektorskih glasova što ga je dovelo do pozicije novoizabranog predsjednika. Za pobjedu je bilo dovoljno 270 elektorskih glasova.

Aktuelni predsjednik, republikanac, Donald Trump, osvojio je 232 glasa i još uvijek ne priznaje rezultate izbora.

Elektroski glasovi trebali bi biti potvrđeni 14. decembra, a Joe Biden bi zakletvu trebao položiti 20. januara 2021. godine.

XS
SM
MD
LG