Dostupni linkovi

Vučić: Milion doza vakcine do kraja godine


Aleksandar Vučić, predsednik Srbije
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

Srbija će pokušati da obezbedi milion doza vakcine protiv korona virusa do kraja godine, izjavio je u utorak (24.novembra)predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon obilaska radova na izgradnji kovid bolnice u Batajnici u Beogradu, on je rekao, da Srbija o vakcini razgovara sa svima koji je proizvode.

„Ako Evropska unija (EU) nabavlja Fajzer i mi ćemo, ako nabavlja Modernu i mi ćemo, ne pitamo koliko košta. Razgovaramo i sa Kinom, Rusijom. Najpre ćemo obezbediti 25.000 zdravstvenih radnika iz kovid sistema, vojsku, policiju, rudare i zaposlene u javnim i komunalnim službama“, rekao je Vučić.

Saopštio je da će nova kovid bolnica u Batajnici sa 200 ležajeva intenzivne nege, biti otvorena za sedam dana, kasnije još i 500 mesta poluintenzivne, te kako će do sredine decembra biti otvorena novoizgrađena kovid bolnica u Kruševcu.

„Situacija sa kovidom je veoma teška, 6.500 ležajeva u bolnicama je popunjeno. Ostalo je da još Ortopedsku bolnicu uvrstimo u kovid sistem, ali se nadam da to neće biti potrebno“, naveo je Vučić.

On je naveo da će Srbija pokušati da poveća broj testiranih na korona virus i da je planirano i 30.000 testova dnevno.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije u utorak (25. novembra) da je u kovid bolnicama u Srbiji hospitalizovano oko 5.900 obolelih od korona virusa, što je najviše od izbijanja pandemije u martu ove godine.

U poslednja 24 sata u Srbiji je 37 ljudi preminulo od posledica COVID 19, saopštili su Ministarstvo zdravlja i Institut “Batut” na zvaničnom sajtu covid19.rs. Time je broj preminulih porastao na 1.274.

Na korona virus u poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 21.476 građana, što je, do sada, najveći broj testiranih. Na korona virus pozitivno je 6.842 građana.

XS
SM
MD
LG