Dostupni linkovi

Čović sa izaslanstvom Hrvatske u Mostaru


Dragan Čović

Jako sam optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti izmjene Izbornog zakona BiH koji će osigurati i legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i napraviti pripreme kojima ćemo napraviti iskorak prema europskoj Bosni i Hercegovini, rekao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović nakon sastanka s izaslanstvom Vlade Republike Hrvatske održanom 28.novembra u Mostaru.

„Već 20 godina tragamo za izmjenama i rješenjima o oblikovanju Ustava Bosne i Hercegovine na tragu prelaska iz Daytonske u europsku fazu, a to je nešto što ćemo i dalje raditi“, rekao je Čović.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske (RH) Nataša Tramišak, ocijenila je kako su izazovi hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini danas veliki.

„Jedinstveni smo kada je u pitanju smjer daljnjeg razvoja, poboljšanja i jačanja kvalitete života prvenstveno u Mostaru, a onda i diljem BiH“, rekla je Tramišak novinarima u Mostaru.

Ona je naglasila kako Republika Hrvatska očekuje izdašnu omotnicu u novom višegodišnjem financijskom okviru, a riječ je o više od 24 milijarde eura.

„Za područje Bosne i Hercegovine imamo priliku koristiti Interreg IPA Hrvatska-BiH-Crna Gora i možemo reći da je već sada, u ovom programskom razdoblju bilo kvalitetnih projekata i suradnje, a u kontekstu novih 184 milijuna eura zasigurno će veća alokacija sredstava biti usmjerena na ovo područje. Bitno je spomenuti kako RH iz nacionalnog državnog proračuna također planira i novi program suradnje s BiH“, naglasila je Tramišak.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je kako vrlo česti dolasci izaslanstva RH govore o zainteresiranosti, a i ustavnoj obvezi Republike Hrvatske kada je u pitanju hrvatski narod u BiH i BiH općenito.

„Bosnu i Hercegovinu Hrvatska gleda kao jednu stabilnu i na svim razinama funkcionalnu cjelinu u kojoj će sva tri konstitutivna naroda imati harmonični odnos. Hrvatska snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na putu u Europsku uniju, ali i za članstvo u NATO-u i tu će BiH u Hrvatskoj zaista imati iskrenog i pravog zagovaratelja“ kazao je Radman.

Radman je rekao kako se nada da će izbori u Mostaru konačno uroditi plodom kako bi se izborom gradonačelnika i stabilne gradske vlasti garantovao razvoj za dobrobit građana Mostara.

Sastanku je putem videolinka učestvovao i nositelj gradske liste HDZ-a BiH za predstojeće lokalne izbore u Mostaru, Mario Kordić.

Izbori u Mostaru će nakon 12 godina biti održani 20. decembra.

XS
SM
MD
LG