Dostupni linkovi

Sud u Michiganu odbio blokirati ovjeravanje glasova


Prebrojavanje glasova u Michiganu
Prebrojavanje glasova u Michiganu

Državni sud u Michiganu odbio je u petak zahtjev pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa za blokiranjem ovjeravanja glasova kao i imenovanje nezavisnog revizora u Detroitu.

Ova odluka predstavlja korak nazad za Trumpa i republikance koji pokušavaju preokrenuti pobjedu demokratskog kandidata Joe Bidena na izborima 3. novembra spriječavajući zvaničnike da potvrđuju rezultate izbora.

“Ako bi ovaj sud zaustavio postupak ovdjere okruga Wayne to bi bilo neviđeno provođenje pravosudnog aktivizma”, napisao je sudija Timothy Kenny.

U tužbi se navode prevare i izborne nepravilnosti koje okrug Wayne odbija. Sudija je odbacio navode uz pojašnjenje da je tumačenje događaja netačno i nevjerodostojno.

U srijedu je Trumpova kampanja podnijela sličnu tužbu okružnom sudu u zapadnom okrugu Michigana.

Kampanja kao i republikanci također su podnijeli tužbe u Pennsylvaniji, Georgiji, Wisconsinu u nastojanju blokiranja potvrđivanja rezultata. Michigan u kojem je pobijedio Joe Biden osvojivši 50,5 posto glasova i 16 elektorskih glasova, trebao bi potvrditi svoje izborne rezultate 23. novembra.

Ranije je saopšteno da je revizija glasova u većini okruga u državi Arizoni pokazala da nije bilo izbornih neregularnosti.

Istovremeno, sud u Pensilavniji je prihvatio žalbu kampanje predsjednika Donalda Trumpa, presudivši da se ne može produžiti brojanje glasova onih birača koji su morali predočiti dokaze za identifikaciju nakon 9. novembra.

U međuvremenu, u Georgiji je započelo ponovno ručno prebrojavanje glasova jer je razlika između Bidena i Trumpa manja od 0,5 posto, odnosno 14 hiljada glasova.

Američki predsjednik koji je osvojio 217 elektorskih glasova još uvijek ne priznaje rezultate izbora uprkos projekcijama koje pokazuju jasnu pobjedu njegovog protivnika Joe Bidena.

Trump nastavlja osporavati rezultate izbora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

XS
SM
MD
LG