Dostupni linkovi

Vlada Kantona Sarajevo uvodi ograničenja zbog pogoršanja kvalitete zraka


Sarajevo, 19. novembar
Sarajevo, 19. novembar

Vlada Kantona Sarajevo (KS) u petak 27. novembra proglasila je epizodu “Upozorenje” zbog pogoršanja kvaliteta vazduha.

“Razlog donošenja ove odluke je prekoračenje praga upozorenja PM10 čestičnih materija u zraku izmjerenih na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš za prethodni dan, a zatim i činjenica da se u narednih 48 sati, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje stabilna vremenska situacija, koja pogoduje daljem akumuliranju zagađujućih materija u zraka”, navodi se u saopštenju.

Ovakva situacija se očekuje do nedjelje, kada se predviđa prestanak pojave temperaturne inverzije, ali uz zadržavanje oblačnog vremena i slabog vjetra.

Između ostalog, uvedene su mjere za pravna i fizička lica koja se odnose na smanjenje temperatura u prostorijama koja za grijanje koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, osiguranje protoka vozila bez dužeg zadržavanja na raskrsnicama, zabrana izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Zabranjeno je i održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama.

Na problem zagađenja zraka u petak je u tekstu 'Pravo na čist zrak' na svom blogu ukazao je i šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU Johann Sattler.

“Krajnje je vrijeme za suočavanje s problemom zagađenog zraka koji ozbiljno ugrožava zdravlje svih građana”, poručio je Sattler.

U tekstu Sattler podsjeća da Deklaracija o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, koju su lideri u regiji podržali na samitu u Sofiji održanom 10. novembra ove godine, predstavlja dopunu Zelenog dogovora EU.

Bosna i Hercegovina će, navodi ambasador EU, imati koristi od ove inicijative, sačinjene tako da podstakne i održi prosperitet bez zagađenja.

Zelenom agendom utvrđuju se aktivnosti i preporuke u cilju dekarbonizacije, pročišćenja zraka, vode i tla, „cirkularni“ pristup razvoju, nove metode za poljoprivredu i proizvodnju hrane i zaštitu bioraznolikosti.

Prema izvještaju Svjetske banke iz januara ove godine u Bosni i Hercegovini svake godine prerano umre oko 3.300 osoba kao posljedica izloženosti zagađenom zraku.

XS
SM
MD
LG