Dostupni linkovi

WHO upozorava države u kojima se smanjuje broj zaraženih da ostanu u pripravnosti 


Čak i ako države bilježe pad u broju zaraženih korona virusom, moraju ostati na oprezu, rekla je u petak Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Ono što ne želimo vidjeti je situacija gdje prelazite sa blokada kojima se virus stavlja pod kontrolu na još jedno zaključavanje”, rekla je ona u Ženevi, prenosi Reuters.

Prema Reutersovom mjerenju 61 milion ljudi širom svijeta zaražen je korona virusom, dok je 1,4 miliona osoba preminulo.

“U našoj moći je da održimo niski prenos virusa” rekla je Van Kerkhove. “Vidjeli smo na primjerima desetina država da se može staviti i držati pod kontrolom”.

Pratite:

Kate O’Brien direktorica WHO-a za imunizaciju vakcina i bioloških sredstava rekla je da WHO mora evaliuirati vakcine i njihov imunološki odgovor na temelju nečeg višeg od saopštenja za medije.

U posljednjih par sedmica nekoliko kandidata za vakcine uključujući Modernu, Pfizer i BioNTech kao i AstraZenecu, objavili su preliminarne rezultate svojih istraživanja prema kojima navedene vakcine imaju i do 90 posto stopu efikasnosti.

Među posljednjima rezultate je objavila AstraZeneca koja vakcinu razvija u saradnji sa Oxford Univerzitetom. Kako navodi Reuters, generalni direktor ove kompanije rekao je u četvrtak da se kompanija sprema na dodatno globalno ispitivanje vakcine kako bi procijenili učinkovitost kroz primjenu manje doze.

Oni su ranije objavili da su neki od volontera ispitivanja koji su primili jednu i po dozu razvili do 90 posto efikasnost, dok su oni koji su primili dvije doze razvili oko 70 posto efikasnost.

Ruska Sputnik V vakcina, za koju su nadležni također naveli da ima više od 90 posto efikanost, također je jedna od eksperimentalih vakcina trenutno u razvoju. Kako navode iz WHO, i za nju očekuju da vide kliničke podatke i informacije o dobroj proizvodnoj praksi kako bi mogli procijeniti vakcinu.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

XS
SM
MD
LG