Dostupni linkovi

WHO: Vijest o vakcini AstraZenece ohrabrujuća, sačekati detaljnije podatke


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je u ponedeljak da će sačekati da vide učinkovitost kao i sigurnost eksperimentalne vakcine AstraZenece, te su pozvali i druge proizvođače da nastave sa svojim naporima kako bi osigurali dovoljno doza potrebnih za milijarde ljudi.

Ranije u ponedeljak je kompanija AstraZeneca koja razvija vakcinu u saradnji sa Oxford Univerzitetom saopštila da bi njihova vakcina mogla biti i do 90 posto efikasna.

Ova najava dolazi nakon nedavnih objava Pfizera i BioNTecha kao i Moderne koji su također izvjestili o visokom stepenu efikasnosti svojih testnih vakcina.

Potencijalna vakcina AstraZenece bi bila jeftinija za napraviti i lakša za distribuciju, prenosi Reuters. Ranije je objavljeno da bi za pohranjivanje i prevoz Pfizerove vakcine bilo potrebno skladištenje na minus 70 stepeni Celzijusa što je temperatura koju rijetko koji frižideri imaju.

Kako funkcioniše Pfizerova - BioNTech COVID-19 vakcina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Vodeća naučnica WHO-a Soumya Swaminathan rekla je da je informacija AstraZenece o efikasnosti do 90 posto ohrabrujuća ali da je zasnovana na malom uzorku.

Kako navodi Reuters, efikasnost vakcine kod 8.895 učesnika koji su dobili dvije doze bila je 62 posto, dok je među 2.741 volontera koji su dobili pola doze, pa zatim cijelu dozu efikasnost bila 90 posto. Još uvijek nema objašnjenja kako je moguće da je kod pacijenata koji su dobili manju dozu vakcine postignuta veća efikasnost.

Također se navodi da je malo vjerovatno da bi se nakon njihove vakcine osoba mogla zaraziti u narednih pola godine.

“Mislim da moramo sačekati da vidimo rezultate za efikasnost kao i sigurnost”, rekla je Swaminathan.

Ona je također pozvala druge proizvođače da nastave sa radom, rekavši da će biti potrebne različite vakcine kako bi se zadovoljile globalne potrebe.

“Zapamtite, moramo pokriti ogroman broj ljudi, milijarde i milijarde ljudi. To je bez presedana. Da bi to učinili, bit će nam potrebni svi proizvodni kapaciteti na svijetu”, rekla je vodeća naučnica Svjetske zdravstvene organizacije.

AstraZeneca je saopštila da će do kraja ove godine proizvesti do 200 miliona doza, te da bi u prvom dijelu 2021. godine mogli proizvesti 700 miliona doza.

Svi pričaju o vakcini Univerziteta Oksford
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

XS
SM
MD
LG