Dostupni linkovi

Ključni dani za evropski put Severne Makedonije


Zastave Evropske unije i Severne Makedonije, ilustracija
Zastave Evropske unije i Severne Makedonije, ilustracija

Predstojeći dani su od suštinske važnosti za mogućnost da Severna Makedonija ove godine, formalno otvori pristupne pregovore sa Evropskom unijom (EU).

Više diplomatskih izvora su za Radio Slobodna Evropa (RSE) najavili da je ovaj vikend ključan za postizanje bilo kakvog dogovora između Severne Makedonije i Bugarske, koja jedina blokira otvaranje pristupnih pregovora.

Jedan visoki diplomatski izvor iz EU države je za RSE naglasio da ako se bilateralna pitanja ne reše ove nedelje, eventualno početkom sledeće nedelje, “ne vidimo kako može biti organizovana međuvladina konferencija”.

Naime svi su pod vremenskim pritiskom budući da će se poslednji ovogodišnji sastanak Saveta Opštih Poslova EU održati 8. decembra.

Ovo je format u kojem je moguće usvajanje pregovaračkog okvira i odobravanje organizovanja prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom, gde se formalno otvaraju pristupni pregovori.

Međutim pre ovog sastanka je neophodno postići saglasnost među svim državama članicama, kako bi se obavile pripreme za sastanak, i posle toga održavanje međuvladine konferencije.

Jedan drugi diplomatski izvor je takođe naglasio da se sve zemlje članice, osim Bugarske i dalje nadaju da će se omogućiti otvaranje pregovora o članstvu.

U Evropskoj komisiji (EK), instituciji koja je autor pregovaračkog okvira oko kojeg će se odvijati višegodišnji razgovori na relaciji Skoplje-Brisel, a koji bi se trebalo završiti prijemom Severne Makedonije u evropski blok, i dalje dominira nada da može doći do progresa.

“Podstičemo obe strane da nastave sa naporima da pronađu rešenje za svoja otvorena bilateralna pitanja. I dalje se nadamo da će uskoro biti postignut dogovor o pregovaračkom okviru, s ciljem da se što pre održi prva međuvladina konferencija, idealno već ove godine”, izjavila je za RSE, Ana Pisonero, portaprolka EK.

Izvori iz EK su potvrdili da bez obzira na bugarsku blokadu, oni nastavljaju sa radom na otvaranju pristupnih pregovora, za državu koja čeka na ovaj trenutak već 11 godina.

Naime, Severna Makedonija je zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU od 2005. godine, a 2009. je dobila zeleno svetlo od EK da može otvoriti pristupne pregovore.

Celu dekadu je država bila blokirana od susedne Grčke koja je početak ovog procesa uslovljavala rešavanjem spora oko imena. Postizanjem Prespanskog sporazuma 2018. god uklonjenja je, kako se tada mislilo, i poslednja politička blokada.

EU je odobrila otvaranje pristupnih pregovora u martu s ciljem da proces formalno otpočne najdalje u decembru 2020.

Ove jeseni, Bugarska je najavila da će blokirati otvaranje pregovora o članstvu, insistirajući na adekvatnom sprovođenju dogovora o dobrosusedstvu i zahteva stavljanje ove teme među prioritetna poglavlja u pregovorima, zajedno sa vladavinom prava.

Između Bugarske i Severne Makedonije već dugo traje rasprava oko naziva makedonskog jezika, a između ostalog Bugarska odbija da se u zvaničnim dokumentima EU koristi termin “makedonski jezik”.

Bugarska je u septembru poslala zemljama članicama memorandum u kojem se traži da bilateralni dogovor Skoplja i Sofije i dobri međususedski odnosi budu deo Pregovaračkog okvira o učlanjenu Republike Severne Makedonije u EU, te da budu deo Poglavlja 35.

U ovom dokumentu, u čiji je sadržaj RSE imao uvid, na šest strana se objašnjavaju i bugarske teze o poreklu makedonske nacije i jezika.

Tamo se navodi da su Makedonci „projekat ranijeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita“, a da je makedonski jezik „norma bugarskog i da nije postojao do 2. avgusta 1944. godine“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG