Dostupni linkovi

Navaljni pozvao EU da sankcioniše oligarhe bliske Putinu


Aleksej Navaljni tokom video obraćanja poslanicima Evropskog parlamenta, 27. novembar 2020. godine.
Aleksej Navaljni tokom video obraćanja poslanicima Evropskog parlamenta, 27. novembar 2020. godine.

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni (Aleksei Navalny) pozvao je Evropsku uniju (EU) da uvede sankcije oligarsima bliskim predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koje je nazvao „gomilom zločinaca“.

Navaljni se obratio poslanicima Evropskog parlamenta na video konferenciji održanoj u petak, 27. novembra i tom prilikom je rekao da su „ruski oligarsi privremeno preuzeli vlast“ i da blok od 27 zemalja mora da razvije novu strategiju svojih odnosa sa Moskvom.

Navaljni je u tom kontekstu pozvao EU da „pažljivo prouči evropske izvore prihoda i imovinu“ ruskih milijardera poput Romana Abramoviča (Abramovich), Ališera Usmanova (Alisher)i i Arkadija Rotenberga (Arkady) koji su blisko povezani sa Kremljem.

Prošlog meseca, EU i Velika Britanija su zamrzle imovinu i usvojile zabranu putovanja za šest visokih ruskih zvaničnika i jednog entiteta zbog „pokušaja ubistva“ 44-godišnjeg Navaljnog hemijskim sredstvom novičok sovjetske proizvodnje u avgustu ove godine.

Navaljni, žestoki kritičar Vladimira Putina i predvodnik kampanje protiv korupcije, za svoje trovanje je okrivio ruskog predsednika Putina.

Navaljni je otpušten iz berlinske bolnice 22. septembra, nakon što je proveo 32 dana u klinici nakon medicinske evakuacije iz Sibira.

Navaljni je rekao da ne vidi „mnogo smisla“ u nametanju sankcija ruskim zvaničnicima koji nemaju imovinu u Evropi.

"Zašto ljudi ubijaju, truju ili nameštaju izbore? Glavni odgovor je novac. Sankcije Evropske unije treba da budu usmerene na njih", rekao je Navaljni tokom diskusije sa članovima Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

„Sve dok su Usmanove jahte u Barseloni i Monaku, niko u Kremlju neće ozbiljno shvatati sankcije“, rekao je Navaljni.

On je pozvao EU i da ne prizna rezultate opštih izbora 2021. u Rusiji ukoliko se bude zabranilo kandidovanje političkim protivnicima.

XS
SM
MD
LG