Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Uskoro optužnice u aferi 'Respiratori'


Respiratori iz Kine na sarajevskom aerodromu, 30. april
Respiratori iz Kine na sarajevskom aerodromu, 30. april

Istraga u predmetu Fadil Novalić i drugi, u javnosti i medijima poznatog pod nazivom “Respiratori”, u završnoj je fazi i očekuje se podizanje optužnice u skorijem periodu, saopšteno je u petak 27. novembra iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH).

“U Tužilaštvu BiH ranije je formiran odvojeni predmet, u kojem se prikupljaju dokazi i informacije o krivičnom djelu pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 232. Krivičnog zakona BiH, a u okviru kojeg će se vršiti provjere o postupanju tokom isporuke respiratora, za vrijeme rada Tužilaštva BiH na predmetu Fadil Novalić i dr”, stoji u saopštenju.

U Tužilaštvu BiH navode i da trenutno ne mogu davati više informacija.

Firma 'Srebrena malina' kupila je 100 kineskih respiratora za 10,5 miliona KM (5,25 miliona evra). Novac je dala Vlada Federacije BiH, a sporni ugovor je potpisala Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).

Respiratori su u BiH stigli iz Kine 25. aprila.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zbog sumnjive nabavke početkom maja otvorilo predmet u kojem su osumnjičeni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

Početkom maja, u izvještaju Tužilaštva BiH navodi se da kupljeni ventilatori (respiratori) nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije, a nakon procjene stručnog vještaka za medicinsku opremu.

"Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19", navodi se u izvještaju stručnog vještaka, čije je mišljenje Tužilaštvo BiH objavilo 11. maja.

Vlada Federacije BiH smijenila je 12. maja zbog afere “Respiratori” diretora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, jednog od osumnjičenih u istrazi.

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, kojeg je Tužilaštvo BiH zatražilo zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“.

Sud BIH je ukinuo mjere 5. augusta.

U svojstvu svjedoka u ovom predmetu početkom septembra saslušana je i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija izetbegović.

U svojstvu svjedoka, saslušan je i bivši potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić.

Tužioci su u dosadašnjem toku istrage ispitali više desetina osoba.

XS
SM
MD
LG