Dostupni linkovi

Tramp pomilovao bivšeg savetnika koji je lagao u istrazi o umešanosti Rusije u izbore


Prvi savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Majkl Flin (Michael Flynn), smenjen nakon 23 dana po optužbi da je lagao FBI-aju o kontaktima sa Rusijom.
Prvi savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Majkl Flin (Michael Flynn), smenjen nakon 23 dana po optužbi da je lagao FBI-aju o kontaktima sa Rusijom.

Američki predsednik Donald Tramp (Trump) pomilovao je u sredu svog prvog savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina (Michael Flynn) koji je priznao da je lagao FBI-u u istrazi o umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016.

"Velika mi je čast da mogu da objavim da je pomilovan general Majkl Flin. Čestitam generalu Flinu i njegovoj divnoj porodici. Znam da će ovo biti fantastičan Dan zahvalnosti!", napisao je Tramp na Tviteru.

Bela kuća je u sredu saopštila da će pomilovanjem konačno biti okončan "neumoljiv, pristrasan progon nevinog čoveka". Navedeno je da je Flin "žrtva pristrasnih vladinih zvaničnika angažovanih u koordinisanom pokušaju potkopavanja izbora 2016. godine".

Flin je reagovao postavljanjem na Tviteru stiha iz Biblije koji izgovara prorok Jeremija.

"'Oni će se boriti protiv vas, ali vas neće pobediti, jer ja sam sa vama i spasiću vas,' kaže Gospod."

Flinove pristalice smatraju da je bio žrtva političke osvete odlazeće Obamine administracije u nastojanju da delegitimizuje dolazeću Trampovu administraciju sa, kako tvrde, neutemeljenim optužbama o dosluhu sa Rusijom.

Flin je priznao 2017. godine da je lagao tokom istrage Federalnog istražnog biroa (FBI) kada je reč o njegovim ruskim kontaktima, a onda je pokušao da povuče priznanje, prenosi BBC.

Flin smenjen posle 23 dana

Tramp je smenio Flina nakon što su procurile informacije da je tajno pregovarao sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu krajem 2016. o ukidanju američkih sankcija Moskvi, pre nego što je Tramp preuzeo dužnost predsednika, te da je doveo u zabludu potpredsednika Majka Pensa (Mike Pence) o tom susretu.

Pomenuti događaj je bio povod za pokretanje istrage specijalnog savetnika Roberta Mulera (Mueller) o mešanju Rusije u američke izbore.

Ova istraga je trajala 22 meseca i zaključeno je da ne postoje dokazi da su Tramp ili njegovi saradnici kovali zaveru sa Kremljom da bi pobedio na izborima 2016.

Tramp je smenio Flina samo 23 dana nakon što je postao predsednik.

Međutim, sve vreme je tvrdio da je Mulerova istraga bila "lov na veštice", te da je Flin, nekadašnji šef Odbrambene obaveštajne agencije, "dobar čovek".

Iako je Flin u početku pristao da sarađuje sa istražiteljima, ubrzo je povukao priznanje da je kriv. Optužio ih je za nedolično postupanje, uključujući uskraćivanje dokaza.

Te, 2017-te godine, ministarstvo pravosuđa odustalo je od predmeta protiv Flina, istakavši da "navodne laži" FBI-ju nisu bile bitne. Federalni tužilac je zaključio da je razgovor FBI-aja sa Flinom "vođen bez ikakvog legitimnog istražnog osnova".

Ipak, federalni sud je nastavio postupak. Flinovi advokati su tražili od sudije da okonča proces. Međutim, apelacioni sud je podržao stav federalnog sudije tako da je čitav slučaj i dalje bio aktuelan.

Međutim, nakon što je Tramp, koji je još u martu najavio tu mogućnost, pomilovao Flina, on je oslobođen svih optužbi.

Početkom ove godine, Tramp je ublažio kaznu Rodžeru Stounu (Roger Stone), još jednom saradniku koji je bio optužen tokom Mulerove istrage za laganje Kongresa, opstrukciju i podmićivanja svedoka. Međutim, Tramp je tvrdio da je Stoun bio nepravedno izložen napadima.

Ko je Majkl Flin?

Majkl Flin je penzionisani general sa tri zvezdice i vatreni Trampov pristalica, iako je dugo vremena pre toga podržavao Demokratsku stranku, podseća BBC.

Trampov prethodnik Barak (Barack) Obama je upozorio da Flina ne treba ponovo imenovati na javnu funkciju. Naime, on je 2014. bio smenjen sa položaja šefa Odbrambene obaveštajne agencije po optužbi za zloupotrebe i nekontrolisani temperament.

Flin, koji je tri decenije služio u američkoj armiji, žalio se da je smenjen zato što je govorio teške istine o ratu protiv islamskog ekstremizma.

Podrška republikanaca, kritike demokrata

Republikanci opisuju Flina kao heroja koji je trpeo zbog nepravednog gonjenja.

Tako je senator Lindzi Grem (Lindsey Graham) izjavio da "general Flin nije ruski agent".

"Umesto toga, on je bio žrtva politički motivisane istrage i progona u kojoj cilj opravdava sredstvo," dodaje Grem.

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti (McCarthy) je napisao na Tviteru:

"To što se desilo generalu Flinu je nacionalna sramota. Nijedan Amerikanac ne bi trebalo da ikada više bude na udaru zbog jednostavnog pripadništva određenoj političkoj partiji."

S druge strane, demokrate su osudile Flinovo pomilovanje.

Tako je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) saopštila da Tramp narušava vladavinu prava.

"Na žalost, ovo pomilovanje je dodatni dokaz da Tramp planira da iskoristi poslednje dane na funkciji da potkopa vladavinu prava nakon neuspelog predsednikovanja," istakla je Pelozi.

Ona je dodala na Tviteru da je Trampovo pomilovanje Flina, "koji je dva puta priznao da je lagao FBI-aju oko svojih odnosa sa stranim protivnikom, čin teške korupcije i besprizorne zloupotrebe vlasti."

Sličan je i stav predsedavajućeg Komiteta Predstavničkog doma za pravosuđe Džerolda (Jerold) Nadlera:

"Ovo pomilovanje je nezasluženo, neprincipijelno i još jedna mrlja na nasleđu predsednika Trampa koje se ubrzano urušava."

XS
SM
MD
LG