Dostupni linkovi

Evropska komisija sklapa šesti ugovor za vakcine protiv COVID-19


Evropska komisija (EK) će u sredu, 25. novembra sklopiti još jedan ugovor sa kompanijom Moderna o kupovini vakcina protiv korona virusa, saopštila je predsednica ove institucije Urusla von der Leyen (fan der Lajen).

"Ovaj ugovor nam omogućava da kupimo do 160 miliona doza vakcine iz kompanije Moderna. Ova vakcina bi mogla biti veoma efikasna. U trenuktu kada se dokaže njena efikasnost svaka zemlja članica Evropske unije može dobiti ove vakcine u isto vreme i pod istim uslovima", izjavila je predsednica EK.

Ugovor sa Modernom, je šesti po redu koji skapa Evropska komisija. Prema rečima von der Leyen, svaku vakcinu će prvo proceniti Evropska medicinska agencija (EMA) pre nego ista bude dostupna na tržištu.

Inače, Predsednica EK je 19. novembra najavila mogućnost da bi "pre kraja sledećeg meseca" EU mogla odobriti dve vakcine protiv korona virusa koje testiraju kompanije Pfizer-BioNTech i Moderna.

Pfizer i BioNTech saopštili su 9. novembra da je njihova vakcina efikasna 90 odsto prema prvim rezultatima testiranja u trećoj, poslednjoj fazi.

Američka kompanija Moderna takođe je navela da se nada da će moći da aplicira za odobrenje svoje vakcine u američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) do kraja novembra.

Fon der Leyen je potvrdila da EK pokušava da pomogne i zemljama izvan granica EU, stoga je ponovila da će se koristit sredstva iz programa COVAX, koji omogućava da zemlje sa visokim prihodima osiguraju da vakcina bude dostupna i za zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

XS
SM
MD
LG