Dostupni linkovi

Vučić o grobnici kod Raške: Svi nestali treba da budu pronađeni


Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije

Nijedan zločin ne sme da ostane neotkriven i svi nestali treba da budu pronađeni, izjavio je, komentarišući pronalazak masovne grobnice kod Raške, na jugozapadu Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je to rekao u utorak (24. novembra), nakon obilaska radova na novoj kovid bolnici u Batajnici.

Informaciju o pronalasku posmrtnih ostataka na lokalitetu Kiževak, u blizini Raške, 16. novembra saopštio direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grđaliju.

Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su posmrtni ostaci pronađeni 16. novembra 2020. On je naveo da je lokacija poznata od 2015. i da je u više navrata prethodnih godina rađena pretraga na tom mestu.

Kamenolom "Kiževak" u opštini Raška u blizini granice sa Kosovom, peta je lokacija u Srbiji na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci, kako se sumnja, albanskih civila ubijenih tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Viši sud u Beogradu je 19. novembra doneo naredbu za njihovom ekshumacijom. Kada će ona početi, "biće naknadno utvrđeno", rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u tom sudu.

Vučić je u utorak rekao da je ponosan što se Srbija "ne šali s pronalaskom nestalih" i da je grobnica nadjena "uz odobrenje srpskih vlasti".

Dodao je da su mu vlasti u Prištini zabranile dolazak na Kosovo kako bi "napravile veliku priču od toga".

„Oni su hteli da pošalju ministarku spoljnih poslova koja je htela da pravi svoj politički šou u opštini Raška. Rekli smo im da je to apsolutno neprimereno u ovom trenutku. Pošto su oni nama uputili dopis, mi smo njima uputili dopis. Mi nemamo šta da krijemo. Mi samo hoćemo da ono što smo drugima dali kao mogućnost, da se i za nas sačuva to pravo“, izjavio je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija o tome nije govorila do danas jer su predstavnici Evropske unije (EU) zamolili da niko nigde ne ide i da se ne priča o tome da se javnost ne bi uznemirila.

„Kada smo bili u Briselu mi smo rekli da ćemo tražiti sve nestale. Istovremeno smo zatražili da se izvrše iskopavanja na pet lokacija na Kosovu, gde verujemo da ima ubijenih Srba. Albanska strana na to nije pristala“, rekao je Vučić.

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica , uz pomoć snimaka iz vazduha, pronašli su ljudske ostatke u Kiževku, velikom kamenolomu u Srbiji, saopšteno je 16. novembra.

XS
SM
MD
LG