Dostupni linkovi

Sud u Beogradu naredio ekshumaciju posmrtnih ostataka kod Raške


Zgrada suda u Beogradu
Zgrada suda u Beogradu

Viši sud u Beogradu-Odeljenje za ratne zločine je 18. novembra doneo naredbu kojom se određuje ekshumacija neutvrđenog broja leševa na lokaciji na području rudnika “Kiževak”, kod mesta Radošiće u opštini Raška, potvrđeno je za Radio Slobodona Evropa (RSE) danas (19. novembar) iz Višeg suda.

Kako nam je rečeno, početak ekshumacije će biti naknadno određen kao i komisija koja će sprovesti ekshumaciju.

“Takođe, određen je i sudski veštak koji će izvršiti prikupljanje i obezbeđivanje materijalnih tragova pronađenih na licu mesta prilikom preliminarnog istraživanja, a u skladu sa izveštajem Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije”, kažu u Višem sudu.

U ovoj instituciji dodaju da je naloženo MUP-u da izvrši adekvatno obezbeđenje lokacije, dok će ostali bitni elementi biti utvrđeni dopunskom naredbom koja će se doneti naknadno , s obzirom na trenutne vremenske prilike, period godine, kao i nepostojanja detaljnih podataka.

U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu su 17. novembra rekli za RSE da je Tužilaštvo upoznato sa informacijama da su na jednoj lokaciji u blizini Raške u Srbiji pronađeni posmrtni ostaci za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, te da „procedura prelazi u nadležnost Višeg suda u Beogradu, Odeljenja za ratne zločine“.

U Višem sudu nam je tada rečeno da im još uvek nije dostavljeno obaveštenje o ovom slučaju.

Informaciju o pronalasku posmrtnih ostataka na lokalitetu Kiževak, u blizini Raške prvo je 16. novembra saopštio direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grđaliju (Grxhaliu).

Grđaliju je za RSE potvrdio da se radi o ostacima kosovskih Albanaca.

RSE je potom informaciju o pronalasku masovne grobnice potvrdio i kod predsednika Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljka Odalovića.

On je objasnio da je pretraga lokacije nastavljena pre desetak dana, a da su posmrtni ostaci pronađeni 16. novembra.

Odalović je 18. novembra za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da informacije ukazuju da se na lokaciji Kiževak potencijalno nalazi petnaest do sedmanaest tela, a da će njihov identitet biti utvrđen nakon DNK analize.

Prema podacima koje je na osnovu izveštaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, a koji se nalaze i u bazi podataka Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine.

Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

XS
SM
MD
LG