Dostupni linkovi

EULEX: Posmrtni ostataci u Kiževku pronađeni zahvaljujući slikama iz vazduha


Lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci

U pondeljak 16. novembra 2020. godine, stručnjaci Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica pronašli su ljudske ostatke u Kiževku, velikom kamenolomu u Srbiji.

EULEX-ovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževku od 2015. godine. Posle nekoliko neuspešnih sezona iskopavanja u Kiževku, 2020. godine su napravili pomak zahvaljujući upotrebi snimaka iz vazduha, navode iz ove institucije.

„Problem je bio u tome što se radi o velikom kamenolomu i pejzaž se vremenom menjao zbog činjenice da je kamenolom još uvek bio u upotrebi duži niz godina“, rekao je Javier Santana, forenzički arheolog EULEX-a.

Proces utvrđivanja tačne lokacije ljudskih ostataka dodatno je zakomplikovan zbog činjenice da se u rudniku nalazi četiri do pet nivoa približne visine od po 13 metara, navode iz ove insitucije.

Na EULEX-ov zahtev za dobijanje snimaka iz vazduha iz 1999. godine, Međunarodni komitet Crvenog krsta je krajem 2019. godine snimke iz vazduha stavio na raspolaganje Komisiji Vlade Kosova za nestala lica i Komisiji Vlade Srbije za nestala lica.

„Snimke iz vazduha smo dobili krajem 2019. godine. Između kraja 2019. i početka 2020. godine, EULEX-ov koordinator za iskopavanja Krasimir Nikolov i ja analizirali smo fotografije. Na osnovu naše analize vratili smo se na lokalitet u februaru 2020. godine i tačno odredili lokaciju. Tada je započeo rad ove godine“, kazao je Santana.

Nakon utvrđivanja lokacije, stručnjaci iz EULEX-a, kosovskog Instituta za sudsku medicinu i Komisije Vlade Srbije za nestala lica obavili su terenski rad u Kiževku, što je dovelo do otkrivanja ljudskih ostataka.

EULEX-ov stručnjak
EULEX-ov stručnjak

„Rad u Kiževku još daleko od završetka. Proces je vrlo složen i dugotrajan. Da bi rad mogao da se nastavi, potreban je sudski nalog. Nakon toga, sledeći korak je nastavak iskopavanja i izvlačenja ostataka. Kada se ostaci budu izvadili, obaviće se obdukcija i uzeće se uzorci kostiju za ispitivanje DNK profila. U slučajevima u kojima su rođaci nestalog lica dali referentne uzorke krvi a izveštaj o podudaranju DNK je pozitivan, postupak identifikacije se završava. Potom se porodice obaveštavaju o identifikaciji i predaju im se ostaci nestalih lica“, kazao je EULEX-ov koordinator za iskopavanja, Krasimir Nikolov.

Dodaju i da se još više od 1.640 na Kosovu još uvek vode kao nestali.

Od početka EULEX-ovog mandata do 19. novembra 2020. godine, EULEX je sproveo 662 terenske operacije za pronalaženje nestalih lica, uključujući 169 iskopavanja. Identifikovani su posmrtni ostaci 457 lica, uključujući 317 nestalih lica.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG