Dostupni linkovi

U Španiji planiraju najprije vakcinaciju u staračkim domovima


Stariji par nosi zaštitne maske za lice i ogleda se u čaši dok šetaju naseljem Usera za vrijeme djelimičnog zaključavanja u Španiji

U Španiji će prvi vakcinisani protiv korona virusa biti štićenici i osoblje staračkih domova, izjavio je u utorak (24.novembra) ministar zdravstva Salvador Illa.

Kako prenosi Reurters Illa je to naveo objavljujući nacionalni plan vakcinacije, koji pfrema njegovim riječima treba da počne u januaru naredne godine.

Nakon štićenika i osoblja u staračkim domovima, prema njegovim riječima, biće vakcinisani ostali zdravstveni radnici.

"Za 18 grupa građana, jednom za drugom, biće omogućeno da prime vakcinu u španskih 13.000 lokalnih centara za javno zdravstvo", kazao je on.

Vakcinacija neće biti obavezna u Španiji. Vakcina će biti besplatna, a španske vlasti očekuju da će pokriti vakcinacijom značajan broj stanovništva u prvih šest mjeseci naredne godine.


Illa je na konferenciji za novinare izjavio da je cilj da država bude spremna da počne sa vakcinacijom od momenta kada primi prve doze, za koje se Vlada nada da će stići u januaru.

Njihova dostupnost će biti, prema njegovim riječima, limitirana na prvih nekoliko mjeseci.

Putem ugovora koje je postigla Evropska komisija s vodećim tvorcima potencijalne vakcine za COVID-19, Španija se nada da će dobiti ukupno 140 miliona doza vakcine.

Vlada namjerava vakcinisati 2,5 miliona ljudi iz prioritetnih grupa - štićenika i osoblja staračkih domova, staraca i ostalih ranjivih kategorija - u prvoj fazi. Illa je kazao da će vlada kasnije odrediti koje će biti ostale prioritetne grupe.

Španija će učestvovati u zajedničkoj studiji sa sedam ostalih evropskih zemalja koja bi ustanovila kako vakcina djeluje, kazao je Illa.

XS
SM
MD
LG