Dostupni linkovi

Netačno da je Joanikije negativan na korona virus


Nakon objavljene vijesti na agenciji Beta da je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP)Joanikije negativan na korona virus, na svojoj zvaničnoj stranici oglasila se Mitropolija crnogorsko-primorska koja navodi da je ta informacija netačna.

Agencija Beta objavila je informaciju na osnovu posta na Facebook stranici pod nazivom "Pravoslavna Mitropolija Crnogorsko-Primorska". Iz MCP navode da ova Facebook stranica nije zvanično glasilo Mitropolije.

"Episkop Joanikije testiran je u petak 20. 11. dijagnostičkom metodom PCR i ustanovljeno je i dalje prisustvo korona virusa. Krajem tekuće sedmice biće sprovedeno ponovno testiranje", navode iz MCP uz pokašnjenje da će o zdravstvenom stanju episkopa biti izvještavano putem portala Mitropolije.

Informativna služba Eparhije budimljansko-nikšićke je 4. novembra saopštila da je Joanikije pozitivan na korona virus.

Dan nakon smrti mitropolita Amfilohija, 31. oktobra, vladika Joanikije postavljen je za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske i ostaće na toj funkciji do izbora novog mitropolita.

U Mitropliji su u nekoliko navrata izrazili očekivanje da Joanikije naslijedi Amfilohija na mjestu mitropolita SPC za Crnu Goru.

Inače, Joanikije je bio među vjerodostojnicima SPC koji su učestvovali na trodnevnim vjerskim događanima od smrti Amfilohija u petak do sahrane u nedelju 1. novembra, a tokom kojih nijesu poštovane propisane epidemiološke mjere zbog infekcije korona virusa.

Sahrani i višečasovnoj liturgiji prisustvovao je i patrijarh Irinej, koji je od posljedica korona virusa preminuo u petak 20. novembra.

XS
SM
MD
LG