Dostupni linkovi

Kon: Broj zaraženih u Beogradu na maksimumu, usporavanje virusa


Epidemiolog Predrag Kon, 2. oktobar
Epidemiolog Predrag Kon, 2. oktobar

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije Predrag Kon rekao je za Radio televiziju Srbije (RTS) da se vidi usporavanje virusa, posebno u Beogradu.

"Za dve nedelje ćemo videti da li će taj trend da se održi ili će početi da pada. Mi smo na nekom maksimumu, bar što se tiče Beograda", rekao je Kon.

On je naveo da je broj zaraženih mnogo veći od broja registrovanih slučajeva i da se slobodno može množiti sa deset.

"Mi ako otkrijemo 6.000 slučajeva, tog dana je 60.000 zaraženih", istakao je Kon.

Kada je reč o novim merama koje se u Srbiji uvode od 24. novembra, koje podrazumevaju, između ostalog, skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafeima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, Kon je rekao da je predlog medicinskog dela Kriznog štaba bio daleko oštriji.

On je rekao da su u ograničenja radnog vremena bile uključene i druge uslužne delatnosti i da je Krizni štab tražio oštrije mere kada je reč o nošenju maski.

"Mi smo vrlo jasno hteli da preporuke (za nošenje maski, prim. aut.) budu i na otvorenom, pa je ostalo da budu obavezne samo tamo gde su međuljudski kontakti neizbežni", rekao je on.

Kon je dodao da je Krizni štab tražio da se poštuju sve mere tokom sahrane patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja 22. novembra, ali da one nisu uvek poštovane i da je sasvim sigurno bilo i zaražavanja.

"Video sam da su mnogi iz državnog vrha nosili maske", istakao je Kon.

Sahranjen patrijarh SPC Irinej
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Kon je ponovio stav da ispraćaj patrijarha "ne može da se zabrani" iako je na snazi mera zabrane okupljanja više od pet osoba. Patrijarh Irinej preminuo je 20. novembra od posledica zaraze korona virusom.

On je takođe naveo da su škole bezbedna mesta za učenike i da se zaražavanje uglavnom dešava van škole, što je utvrđeno ispitivanjem kontakata učenika.

Prema poslednjim podacima, objavljenim 22. novembra, u Srbiji je za 24 sata preminula 31 osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 1.199, a registrovano je i 4.995 novih slučajeva zaraze.

XS
SM
MD
LG