Dostupni linkovi

Srbija zbog korone zabranila javna okupljanja


Beograd
Beograd

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Srbije, saopštio je da su usvojene dodatne protivepidemijske mere zbog pandemije korona virusa.

Kako je naveo, Vlada Srbije donela je odluku kojom se od utorka, 24. novembra, zabranjuju sva javna okupljanja više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od te mere izuzete su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih u odnosu na kvadraturu objekta, odnosno minimum četiri kvadratna metra po osobi.

Još jedna od novouvedenih mera je obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u situacijama u kojim se se ne mogu izbeći kontakti.

Navodi se da će se nove epidemijske mere, koje podrazumevaju i skraćenje radnog vremena do 18 časova restoranima, kafeima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima, sprovoditi u narednih deset dana.

Saopšteno je da će biti kontrolisano nošenje zaštitnih maski u vozilima javnog prevoza, u kojima je sada maksimalan broja putnika određen na polovinu deklarisanog kapaciteta.

Među novim merama, kako se navodi, i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, samoizolacije, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera.

Vlada Srbije uvela je i propis po kom se omogućava rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Zatvoreno zbog korone: U Srbiji stupile na snagu nove mere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima COVID bolnica, ministar Zlatibor Lončar rekao je da je COVID-om 19 zaraženo 1.402 zdravstvena radnika, od kojih je 53 na bolničkom lečenju.

Epidemiolog Mijomir Pelemiš rekao je da je medicinski deo republičkog Kriznog štaba tražio da se mere pooštre.

"Videli smo da situacija izmiče kontroli, zabrinuti smo, i smatramo da kontrole mera moraju da budu rigorozne. Ako i to ne uspe razmatraćemo šta dalje činiti da ne bi došlo do sloma zdravstvenog sistema", naveo je Pelemiš.

Goran Stevanović, iz Infektivne klinike u Beogradu, rekao je da je trenutno najveći broj pacijenata koji se primaju na lečenje zbog korona virusa iz radno aktivne populacije.

"Najteže kliničke slike su u starijoj populaciji. Imam i apel za sve građane - nemojte ovu bolest da lečite kod kuće, obratite se lekaru, jer ona ne može da prođe sama od sebe", poručio je Stevanović.

Zlatibor Lončar saopštio je i da je u toku jučerašnjeg dana, 20. novembra, obavljeno 186 inspekcija poštovanja propisanih epidemioloških mera.

XS
SM
MD
LG