Dostupni linkovi

Borrell: Napravimo iskorak od Dejtona ka Briselu


Josep Borrell, potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.
Josep Borrell, potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Dvije decenije od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma pred Bosnom i Hercegovinom (BiH) su brojni izazovi, a Evropska unija (EU) ostaje njen "saborac", kazao je u subotu (21. novembra) Josep Borrell, potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

On je na kraju posjete glavnom gradu BiH, govorio na događaju "Od Dejtona ka Briselu" održanog u Delegaciji EU u Sarajevu.

Članstvo u EU, kako je rekao, temeljni je prioritet BiH, budući da više od 80 ljudi u zemlji, posto izražava podršku ovom cilju.

"Tokom 25 godina EU je bila uz BiH, ne samo kroz finansijsku pomoć, tehničko savjetovanje, nego i kroz prisustvo tokom sukoba. To prisustvo je još tu", naveo je.

I mirna Bosna: TV Liberty na 25 godina od Dejtona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:31:57 0:00

Podsjetio je i da su u BiH, kao i drugdje u regionu, duboko ukorijenjene političke podjele, nedostaci pravosudnog sistema, korupcija, kontinuirana negativna retorika.

"Iskoristimo ovu godišnjicu da proces ubrzamo i napravimo iskorak od Dejtona ka Briselu. To je putovanje koje ovo društvo želi. Za to je potrebna institucionalna reforma zakonodavnog okvira", kazao je on, podsjetivši postoji 14 ključnih prioriteta koje je Vijeće EU zacrtalo prije godinu dana.

"Samo uz odlučnost da se ova zadaća ispuni ova zemlja može napredovati na evropskom putu. Političari moraju pokazati vlasništvo nad promjenama", kazao je Borrell.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, ranije u subotu se sastao sa članovima državnog Predsjedništva, predstavnicima Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, te posjetio Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu.

"Ovaj mir je još uvijek krhak. Brojni su politički izazovi koji morate prevazići. Vaš saborac ostaje EU", kazao je on u Delegaciji EU u Sarajevu i dodao kako je prošlo 25 godina od ključne prekretnice i da su rane i danas jasno vidljive.

Kazao je kako je budućnost BiH u EU, te kako je to zajednički cilj i zajedničko opredjeljenje.

"Da bi se taj cilj postigao, političko rukovodstvo mora preuzeti svoj dio odgovornosti kako bi omogućilo reforme koje su za njih potrebne", visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Prema njegovim riječima BiH je uvijek imala važnu ulogu u historiji Evrope i vijekovima bila mjesto susreta i stjecište Istoka i Zapada, i dodao kako je pluralitet kultura ogromno bogatstvo.

"Ista ova snaga može se pretvoriti u moćno oružje u rukama onih koji žele podjele. Dešavalo se to više puta u historiji. EU i BiH su sestre blizanke... Sama Unija ne poništava različitosti, niti različitosti sprečavaju jedinstvo", kazao je Borrell.

XS
SM
MD
LG