Dostupni linkovi

Borrell: Budućnost BiH je evropska, ispunite preporuke Evropske komisije


Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Košićem i Šefikom Džaferovićem, Sarajevo, 21. novembar
Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Košićem i Šefikom Džaferovićem, Sarajevo, 21. novembar

Evropska unija (EU) je vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosni i Hercegovini (BiH), a na domaćim vlastima je da intenziviraju napore i ostvare reforme, ocijenio je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u subotu (21. novembra) visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

"Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Naglašavam da više od 80 posto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava evropske integracije", rekao je on.

Na 25. godišnjicu obilježavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjetio je na važnost mira u BiH, te da je pomirenje jedno od 14 ključnih prioriteta EU.

Evropska komisija je u maju 2019. godine usvojila mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU u kojem nije preporučila dodjelu kandidatskog statusa, nego je navela 14 prioriteta u kojima BiH treba ostvariti napredak kako bi Vijeće EU moglo odlučiti o sljedećim koracima.

Prioriteti se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i zaštitu prava svih građana.

"Prošlost je važna, ali se moramo okrenuti budućnosti", kazao je Borrell.

Godišnjica parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma je, kako je naveo, prilika da se osvrne u prošlosti i oda počast žrtvama i svima onima koji su radili na pravcu pomirenja i pozdravio zajedničku izjavu Predsjedništva povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovim riječima, zajednička komemoracija za sve žrtve bi bila važna i dodao da je sa članovima bosanskohercegovačkog Predsjedništva imao iskren i otvoren razgovor "o sadašnjoj situaciji i budućim perspektivama".

"Ovo je nesumnjivo historijski dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu. Rat i opsada Sarajeva su stvari kojih se sjećamo. Vojne snage Španije su bile direktno uključene i dobro se sjećam toga", kazao je on.

I mirna Bosna: TV Liberty na 25 godina od Dejtona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:31:57 0:00

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Sporazum je službeno potpisan u Parizu, 14. decembra 1995. čime je okončan rat u BiH, koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na zajedničkoj press konferenciji nakon sastanka, kazao je da je BiH neophodan novi paket pomoći kako bi se oporavila od pandemije.

Pozvao je EU da pomogne oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći.

"Pozivam EU da pomogne BiH kao što to čini sa ostalim evropskim zemljama. Potpuno sam uvjeren u vašu dobronamjernost, zahvalan sam i mislim da svi zajedno moramo uložiti dodatan napor kako bi prevazišli sve probleme", rekao je Dodik.

BiH, kako je naveo, osjeća ogromne posljedice zbog pandemije, posebno na ekonomiju, te da joj je zbog toga tražena pomoć važna.

Prema njegovim riječima, konsenzus oko EU je vrijedno dostignuće koje je BiH postigla.

"Zahvalili bismo vam da učinite sve da BiH naredne godine dobije status kandidata za ulazak u EU. Zahvalni smo i na pomoći oko pandemije i željno iščekujemo vakcine kako bi smanjili negativne efekte u našoj zemlji koji su veliki", ocijenio je Dodik.

Naveo je da je 25 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma Borrellova posjeta posebno važna.

"Dejtonskim sporazumom je određeno kako da žive narodi na bazi konstitutivnosti i to je najvažnija činjenica u BiH. I to je bila tema današnjeg razgovora i moram vam reći da se 20 godina nakon Dejtona u RS-u (Republika Srpska) dan potpisivanja slavi kao neradni dan, što nije slučaj u Federaciji BiH", poručio je Dodik.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović nakon sastanka je kazao da BiH ima podršku Borrella na putu u EU i istakao da je članstvo BiH u EU neupitna perspektiva zemlje.

"Imamo podršku Borrella, do nas je da realiziramo prioritete koji su pred nas postavljeni. Nadam se da ćemo nakon današnje podrške prevazići lošu političku atmosferu i klimu i izaći iz klišea stalnih i nepotrebnih svađa, a okrenuti se realizaciji svih 14. preporuka Evropske komisije", rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku da njegova posjeta potvrđuje da EU stoji iza napretka BiH.

"Nastavili smo razgovore iz Brisela. Posjeta potvrđuje da EU stoji iza napretka Bosne i Hercegovine, pruža pomoć i u trenutnim situacijama, ali i generalno na našem putu ka EU", kazao je Komšić.

Evropska perspektiva ključni prioritet BiH

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, posebnu pažnju tokom sastanka sa visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU, posvetili su obavezama koje BiH ima u procesu ispunjavanja uslova za prijam u EU i ispunjavanju 14 prioriteta iz Akcionog plana iz Mišljenja Europske komisije.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell na sastanku u Vijeću ministara BiH
Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell na sastanku u Vijeću ministara BiH

Kako je saopšteno iz Vijeća ministara BiH, ministar Bevanda je naglasio da u procesu evropskih integracija moraju učestvovati svi nivoi vlasti u skladu sa ustavnim uređenjem, jer će kako vjeruje tako uspjeh biti zajamčen.

Prema njegovim riječima, evropske integracije nemaju alternativu, te su svi politički akteri u BiH, saglasni da je put u EU ono što će doprinijeti boljem životu svih građana BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zahvalila je EU na dosadašnjoj pomoći, i istakla kao važnu odluku EU-a da omogući pristup Bosni i Hercegovini instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

"Evropska perspektiva je ključni prioritet BiH i potrebno je održavati stalnu komunikaciju s institucijama EU-a o važnim ciljevima koje treba postići", naglasila je Turković.

Navela je i da je BiH opterećena problemom ilegalnih migracija i dodala da se očekuje puna podršku EU-a za rješavanje migrantske krize.

Kako se navodi u saopštenju, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell je rekao da očekuje da Vijeće ministara ostane posvećeno provođenju reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU, te pozvao institucije BiH da pojačaju dinamiku provođenja reformi na europskom putu.

Borrell pozdravio sporazum o održavanju izbora u Mostaru

Tokom sastanka sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sa potpredsjednikom Evropske komisije (EK) i visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnost Josepom Borrellom naglašen zajednički stav o potrebi ubrzanja evropskog puta BiH i dobijanja statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell na sastanku sa Kolegijem Parlamenta Bosne i Hercegovine
Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell na sastanku sa Kolegijem Parlamenta Bosne i Hercegovine

Kako se navodi u saopštenju iz PSBiH Borrell je naglasio da jasna evropska perspektiva BiH i proces evropskih integracija predstavljaju pokretačku snagu za nastavak procesa pomirenja i jačanja povjerenja u BiH.

“Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku pozdravio je postizanje sporazuma kojim je omogućeno održavanje izbora u Mostaru, kao i usvajanje Poslovnika o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će omogućiti uspostavljanje bliske saradnje između PSBiH i Evropskog parlamenta”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je ohrabrio članove rukovodstva PSBiH da nastave započete reforme, posebno donošenje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), sukobu interesa i javnim nabavkama.

Članovi rukovodstva PSBiH istakli su opredijeljenost da zajednički rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i ocijenili da bi 2021. godina, kao godina u kojoj nema izbora, mogla biti godina reformi, kao i godina u kojoj bi BiH mogla ispuniti uslove za dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

U Muzeju ratnog djetinjstva

Borrell je ranije u subotu posjetio i Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu.

"Danas smo poslali važne poruke mira iz Muzeja ratnog djetinjstva. Zahvalio sam se visokom predstavniku EU Borellu za podršku i tražio nastavak prisustva i pritiska na bh. političare. Građani BiH žele evropsku budućnost. Borell se upisao u knjigu utisaka nakon posjete Muzeju i napisao: "Moramo se sjećati kako ne bismo dozvolili da se ponovi. Ovaj Muzej nas podsjeća i daje nam snagu da se borimo da nove generacije odrastaju u miru", napisao je na svom Facebook profilu direktor muzeja Jasminko Halilović.

Na kraju posjete visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnost predviđeno je njegovo javno obraćanje o temi "Od Daytona ka Briselu".

XS
SM
MD
LG