Dostupni linkovi

Izetbegović: Prestati sa blokadama i prepirkama


Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović, kažao je u subotu (21. novembra) nakon sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom da je u BiH potrebno prestati sa prepirkama i blokadama.

“Očigledno je da trebamo prestati s kontraproduktivnim prepirkama koje smaraju ovo društvo i tjeraju mlade iz BiH. Treba prestati s blokadama, kao što je slučaj s Parlamentarnom skupštinom koja je u polublokadi. Već dvije godine blokirano je formiranje federalnog nivoa vlasti”, kazao je Izetbegović novinarima nakon sastanka i dodao da nije bilo konkretnih zaključaka.

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su u subotu sa Borrellom.

“Nisam htio da ponavljam mantru da je Dejtonski sporazum donio mir, ali ne i definitivno rješenje za BiH. Fokusirao sam se na to šta treba raditi, odnosno prestati raditi kako bi došlo do napretka”, naveo je Izetbegović.

Naveo je kako BiH mora pratiti i uvesti evropske standarde i poštivati presude Evropskog suda za ljudska prava kao što je Sejdić-Finci.

Dodao je kako je potrebno prestati s negiranjem istine, presuda sudova koje su ustanovile Ujedinjeni narodi, kao i sa negiranjem genocida i glorifikovanjem ratnih zločinaca.

“Ovo je zemlja u kojoj je Karadžić odlikovan i u kojoj se po njemu zove studentski dom na Palama. To su strašne stvari i takve greške treba prestati raditi. Treba prestati s udarima na Ured visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu, Ustavni sud i sudije”, kazao je on.

Nema ko da skloni ime ratnog zločinca sa studentskog doma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00

XS
SM
MD
LG