Dostupni linkovi

Građani sarajevskog naselja Ilidža traže da se riješi migrantska kriza


Okupljeni građani u naselju Otes, Ilidža, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Okupljeni građani u naselju Otes, Ilidža, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Građani naselja Otes, u sarajevskoj opštini Ilidža, nastavili su u subotu (21. novembra) proteste, kojima traže hitno rješavanje migrantske krize, nakon ubistva sugrađanina Jasmina Berovića.

Četvrti dan, otkada na protestima, traže da se riješi migrantska kriza u tom naselju, u blizini kog su smještena dva prihvatna kampa za migrante i izbjeglice Ušivak i Blažuj, okupilo se oko 50 građana.

Od nadležnih institucija traže da pronađu način da se migranti i izbjeglice koji su smješteni u kasarnama u Blažuju i Ušivak u Hadžićima premjeste na neke druge lokacije.

Od policije zahtijevaju da migrantima ograniči kretanje, jer, kako tvrde u strahu su već nekoliko godina.

Ubistvo Jasmina Berovića se dogodilo u utorak, 17. novembra, u kasnim večernjim satima. On je preminuo nakon uboda nožem, a dvije osobe su lakše i teže ranjene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), dan kasnije, 18. novembra, je objavilo na svojoj internet stranici fotografiju osobe koja se nalazila na mjestu na kojem se dogodilo ubistvo.

Policija Kantona Sarajevo je uhapsila jednu osobu 19. novembra, a dan kasnije su saopštili da se uhapšeni, koji odgovara jednom od osumnjičenih za ubistvo i nanošenje teških tjelesnih ozljeda, u sarajevskom naselju Ilidža, trenutno ne može dovesti u vezu sa izvršenim krivičnim djelima.

Policijske agencije i dalje tragaju za još dvojicom muškaraca koji bi se mogli dovesti u vezu sa ubistvom Jasmina Berovića na Otesu i nanošenjem teških tjelesnih povreda za još dvije osobe.

XS
SM
MD
LG