Dostupni linkovi

Evropske diplomate: Vlada Srbije da iskoristi parlamentarnu većinu za reforme


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nova Vlada Srbije koja će u parlamentu imati apsolutnu većinu sada ima priliku da pokaže da je ozbiljna kada je reč o evropskim integracijama i reforme u oblasti vladavine prava, izjavio je Robert de Grut (Groot), stalni predstavnik Holandije u Evropskoj uniji.

De Grut je u četvrtak, 22. oktobra, govorio na onlajn panelu u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, gde je podsetio da je bojkot jednog dela opozicije na parlamentarnim i lokalnim izborima održanim 21. juna doveo do toga da Srpska napredna stranka (SNS) ima „supervećinu“ u Narodnoj skupštini.

„Nije ostala više ni jedna parlamentarna prepreka iza koje mogu da se sakriju. Stoga očekujemo da vidimo rapidne reforme, naročito u oblastima koje su ključne za pristupne pregovore i koje su bliske našim demokratijama – to su ljudska prava, borba protiv korupcije i sloboda medija“, izjavio je de Grut.

On je dodao da ostvarivanje svih ovih ciljeva zahteva reforme zakonodavstva i adekvatan operativni prostor za nadležna tela.

Na panelu pod nazivom „Zapadni Balkana, nastanak iz novog poremećaja“, govorili su i Oliver Varhelji (Varhelyi), komesar za proširenje Evropske unije, Tomaš Petriček, ministar spoljnih poslova Češke i Suzane Šic (Sussane Schütz), nemačka diplomatkinja zadužena za Zapadni Balkan.

Na pitanje kakva su očekivanja Nemačke od nove Vlade Srbije, Suzane Šic je rekla da Berlin, s obzirom na „ogromnu parlamentarnu većinu“ koju Vlada ima, očekuje „odlučne korake čime će pokazati ozbiljnost u procesu Evropskoj uniji“.

Ona je podsetila da je poslednji izveštaj Evropske komisije o Srbiji ukazao na postignuti napredak, ali je naglasio i da postoji ograničeni napredak u područjima važna za proces evrointegracija, poput slobode medija, pravosudne reforme i borbe protiv korupcije.

„Nova Vlada će morati da radi na ovome… Naravno, ne smemo zaboraviti i poglavlje 35 koje je važno za ceo region, a to je dijalog o normalizaciji odnosa sa Kosovom“, rekla je Šic.

Prema njenim rečima, za Srbiju i Kosovo ne postoji alternativa osim u postizanju sporazuma koji bi obema zemljama omogućio ostvarivanje evropske perspektive i obezbedio celom regionu obezbedio stabilnost.
Podsetimo, parlamentarni izbori održani su u Srbiji 21. juna i nova vlada do danas nije bila formirana mada je lista vladajuće Srpske napredne stranke osvojila 188 od 250 poslaničkih mesta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 20. oktobra da će, uz SNS, novu vladu će činiti i njihov dosadašnji partner Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, ali i Srpski patriotski savez – SPAS Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji, kao i da će u novoj Vladi biti i stranke manjina.

Varhelji: Zapadni Balkan ima ekonomsku podršku EU

Pandemija bolesti COVID-19 nije omela Evropsku uniju u tome da Zapadni Balkan ostane njen glavni prioritet, bilo da je reč o zdravstvenoj ili ekonomskoj krizi, izjavio je Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU.
On je podsetio da je EU od početka pandemije obezbeđivala pomoć regionu Zapadnog Balkana, kako kroz doniranje medicinske opreme, tako i ekonomskom podrškom.

„Naš fokus sada je obezbeđivanje dugoročnog socio-ekonomskog oporavka i promocija ekonomskog razvoja. Ekonomski razvojni plan za Zapadni Balkan podrazumeva obezbeđivanje do devet milijardi evra u grantovima, što će biti dopunjeno novim kreditnom linijom za garantovanje kreditiranja (Western Balkan Guarantee Facility) koja bi trebalo da podigne investicije do 20 milijardi evra”, rekao je Varhelji.

Procene EU su, dodao je Varhelji, da bi taj paket trebalo da ojača regionalne ekonomije za „najmanje 3,6 posto“.

Prema rečima evropskog komesara, bezbednost Zapadnog Balkana predstavlja i bezbednost za EU, a Brisel je „bezuslovno spreman da sarađuje sa regionom“ na tom planu.

’Pandemija ne sme biti izgovor za urušavanje demokratije’

Ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček, upozorio je da pandemija korona virusa ne sme biti izgovor vladama za ukidanje demokratskih institucija i odustajanje od neophodnih reformi.

„S jedne strane, pandemija je povećala ulogu države i to je razumljivo u tako komplikovanoj situaciji. Ali, s druge strane, ubeđen sam da oslabljivanje vladavine prava, slobode medija i transparentnog učešća građana ne sme biti dugoročno. Nadam se da ne stvaramo ’novu normalnost’. Iako to može biti primamljivo, to je gubitnička strategija“, poručio je Petriček na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Beogradski bezbednosni forum održava se od 2011. godine, u organizaciji na inicijativu nevladinih organizacija Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Evropskog pokreta u Srbiji.

XS
SM
MD
LG