Dostupni linkovi

Sindikat: Zdravstvenom sistemu u Federaciji BiH prijeti kolaps


Medicinsko osoblje prati ženu po dolasku na testiranje na koronavirus, u bolnicu u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, 6. jula 2020.
Medicinsko osoblje prati ženu po dolasku na testiranje na koronavirus, u bolnicu u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, 6. jula 2020.

Medicinskim radnicima nedostaje opreme, nema ih dovoljno, a zbog moratorija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na zapošljavanje u javnom sektoru koji je na snazi od 2015. godine, ne mogu angažovati nove radnike, upozorili su u utorak (3. novembra) predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH .

Zdravstvenom sistemu prijeti kolaps, rekli su na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH zatražio je da se skine moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru, odnosno da se iz toga izuzmu medicinski radnici.

Navode da u ovom trenutku u Federaciji BiH nedostaje najmanje 100 ljekara i hiljadu medicinskih sestara, ali i oko 500 popratnog osoblja koje se brine o elementarnom funkcionisanju sistema.

“Zbog toga što imamo enorman porast broja zaraženih zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika. Do prije dvije sedmice smo imali ukupno zaraženih 550 ljudi. Sada već imamo 1. 327 zaraženih zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika na teritoriji Federacije BiH” naveo je predsjednik ovog sindikata Zijad Latifović.

Oprema za borbu protiv pandemije korona virusa, a koja dolazi u okviru humanitarne pomoći, najčešće nije onakva kakvom se predstavlja, ocijenio je on.

Naveo je primjere maski koje su stigle kao donacija Katara, a koje nisu neophodne zaštitne maske, kako je to rečeno, već obične hirurške.

Slično je, kaže, bilo i sa testovima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na koje se čekalo mjesecima da iz skladišta na sarajevskom aerodromu dođu do bolnica.

“Tamo je pisalo da ima 100 hiljada testova, a nema. Bilo je 100 hiljada briseva. Razlika između briseva i testova je ogromna”, tvrdi Latifović.

Iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH su upozorili i da je 13 COVID bolnica na području Federacije BiH u jako lošem stanju, te da nemaju neophodnu opremu.

Zbog toga, prema ocjeni člana predsjedništva Sindikata Esada Brkića, ispaštaju pacijenti kojima zaraza korona virusom nije primarno oboljenje.

“Pacijent koji dobije akutni infarkt, po odluci kriznih štabova, ako je pozitivan ide u COVID bolnicu zato što ga ne možete držati u prostoru gdje ima najbolje uslove za liječenje, na primjer u koronarnoj jedinici, intenzivnoj jedinici. U COVID bolnici nijednoj, koliko sam ja vidio, ne postoje ni najmanji uslovi za liječenje takvog bolesnika koji ima osnovnu bolest. COVID nije osnovna bolest”, kaže Brkić.

XS
SM
MD
LG