Dostupni linkovi

Nenadić: Trenutna Vlada KS nema osnov da ostane na vlasti više ni dana


Mario Nenadić

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Mario Nenadić, koji je u srijedu, 18. novembra podnio ostavku na tu funkciju obratio se u četvrtak javnosti rekavši kako tim činom želi ubrzati proces uspostave nove vlasti, obzirom na složenu situaciju zbog pandemije korona virusa.

“Želim na svaki način ubrzati promjenu vlasti, podržavam pokrenute proces i dajem im punu podršku”, rekao je Nenadić.

Njegova ostavka je, kako je naveo, došla nakon što je 18 zastupnika u Skupštini KS podnijelo prijedlog za izglasavanje o nepovjerenju Vladi KS.

Rekao je kako je ‘potpuno jasno da postoji nova većina’, te kako je odlučio ‘formalnim činom podnošenja ostavke’ to i potvrditi kao činjenicu.

“Trenutna Vlada nema podršku 18 zastupnika i nema većinu a u končanici ni osnov ni pravo da se zadrži na vlasti više ni dana”, objasnio je Nenadić.

Također je objasnio da se u skladu sa Zakonom o Vladi Kantona Sarajevo,
podnošenjem njegove ostavke, smatra da su ostavku podnijeli i svi članovi te vlade.

On je potvrdio i to da, u slučaju da Skupština KS ipak ostaje pri pokrenutoj proceduri izglasavanja nepovjerenja Vladi na sjednici koja je zakazana u ponedjeljak, je saglasan i s tom procedurom.

“I da ću u tom slučaju ostavku podnijeti odmah po izglasavanju. Nema nijednog razloga da u ponedjeljak ovaj proces ne bude okončan i da se otvori mogućnost za imenovanja mandatara i preuzimanje dužnosti nove vlade”, rekao je Nenadić, premijer KS u ostavci.


Osamnaest zastupnika “četvorke” koju čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Narod i pravda, Naša stranka, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, zastupnik u Skupštini KS,a koji je prethodno napustio Stranku demokratske akcije (SDA), potpisalo je i predalo 9. oktobra zahtjev za glasanje nepovjerenja aktuelnom sazivu Vlade KS.

Aktuelni saziv Vlade KS čine SDA, Demokratska fronta
(DF) i Savez za bolju budućnost (SBB).

XS
SM
MD
LG