Dostupni linkovi

Premijer Kantona Sarajevo Nenadić podnio ostavku, pada i Vlada


Mario Nenadić
Mario Nenadić

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić podnio je ostavku na ovu funkciju, napisao je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, na društvenim mrežama.

"Danas sam primio Marija Nenadića, premijera Vlade Kantona Sarajevo i Zvonka Marića, šefa poslaničkog kluba SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo. Bez rezerve sam podržao namjeru gospodina Nenadića da već danas uputi svoju neopozivu ostavku, što, posljedično, znači i ostavku cijele Vlade KS", napisao je Radončić.

Već dva mjeseca četiri političke stranke, Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine (BiH) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NLB) kako ih nazivaju “četvorka” imaju većinu u Skupštini Kantona Sarajevo.

Još u oktobru su najavili smjenu aktuelne Vlade KS, a čekanje su opravdali održavanjem lokalnih izbora.​

Smjena je zatražena uz osnovno obrazloženje da problem aktuelne Vlade nije samo što radi loše, već što često uopšte ne radi ili radi na štetu građana.

‘’Izbori su prošli i sasvim je odgovorno i legitimno da im Nenadić svojom odlukom pokaže da ne trebaju čekati pred već otvorenim vratima. Da rezimiram, Nenadić je imao odlične rezultate u najgoroj mogućoj korona-krizi i posve je normalno da štafetu odgovornosti prema građanima i zvanično preuzme 'četvorka'. Shodno procedurama, oni - ako su složni u međusobnoj podjeli resora i funkcija - već u roku od 12 dana mogu imati novu Vladu KS", obrazložio je Radončić.

XS
SM
MD
LG