Dostupni linkovi

Čampara podnio ostavku u Predsjedništvu SDA


Aljoša Čampara
Aljoša Čampara

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, podnio je u nedjelju 13. septembra ostavku u Predsjedništvu Stranke demokratske akcije (SDA).

O ostavci je rukovodstvo SDA obavijestio otvorenim pismom, u kojem između ostalog navodi, da SDA kakvoj se priključio i u kojoj je godinama djelovao, "već neko vrijeme nije ono što je bila".

Upozorava na, kako piše, "ignorirajući odnosa centralnih organa SDA prema unutarstranačkim izbornim rezultatima koju su suprotni Statutu i izbornim pravilima", kao i "procesima koji ne vode prema općem napretku i koji značajno narušavaju integritet i autoritet SDA".

“Ovu ostavku dajem, pored spomenutog, i zbog činjenice da se unutar SDA već izvijesno vrijeme dešava jedan atrofirajući proces prema kojem se podobnost i poltronstvo protežiraju nad strukom, ličnim dignitetom, slobodom mišljenja i govora, uz neizostavno sataniziranje onih koji otvoreno govore i podastiru relevantne argumente kao dokaze za evidentne nepravilnosti”, dodaje se u pismu.

Čampara navodi i da je sa pozicijie člana Predsjedništva SDA pokušavao da ispravlja devijacije unutar stranke, podsjećajući na aferu “Asim”, koja je u Februaru ove godine potresla ovu stranku.

Afera političke korupcije objelodanjena je objavom audio snimka na Facebook stranici Semira Efendića, aktuelnog načelnika sarajevske opštine Novi Grad i jednog od kandidata za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu.

Tajni snimak, čiju vjerodostojnost provjera Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) zajedno sa kantonalnim Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP KS), što je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa (RSE), objavljen je dva dana nakon za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarjevu, koji su održani 26. februara.

Na snimku glavni akteri su Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA, i još trojica učesnika, među kojima je poslanik SDA u Skupštini KS Sabahudin Delalić.

Kako se čuje na snimku čija se vjerodostojnost još provjerava, oni su u zamjenu za glasove Efendićevog protukandidata Fikreta Prevljaka, koji je i izabran za predsjednika Kantonalnog odbora (KO SDA), nudili posao supruzi jednom od delegata u državnoj službi, pozivajući se na "dobre veze" sa budućim ministrima u Vladi KS.

Čampara u otvorenom pismu navodi kako se vrhunac svega dogodio kada je u javnost dospio snimak “koji je do najsitnijih detalja prikazao porazno stanje u našoj SDA”.

“Najveća političko-koruptivna afera, koja je dobila ime po njenom glavnom akteru „Asim“, i koju je kao takvu okarakterisala šokirana javnost, a ne ja, ni nakon šest mjeseci nije dobila svoj konačni epilog zbog čega sam duboko razočaran, ali i dodatno uvjeren u ovakvu odluku. Još je poraznija činjenica da su akteri ove afere, suprotno razumu i pravu, nagrađeni određenim imenovanjima i pozicijama, a oni koji su, kao izraz društvene i stranačke odgovornosti, prijavili aferu u nastojanju da se locira i u skladu sa procedurom odstrani maligni dio stranačkog organizma, predstavljani kao disedenti i protivnici unutarstranačkih interesa'', naveo je Čampara.

Dodaje kako je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, unutar kluba “dobronamjerno i stručno, a na sjednicama Skupštine kontinuirano i meritorno prezentirao kongresne ciljeve i izborne poruke SDA, preventivno upozoravao na nepotistička imenovanja, od trenutka kada su za ministre predloženi kompromitovani kadrovi, pa do posljednjih retrogradnih i nelogičnih aktivnosti u cilju izmjene i prilagođavanja Statuta javnih preduzeća za potrebe imenovanja podobnih kadrova”.

Navodi i da su "njegova upozorenja i pozivi da se odustane od nemoralnih odluka zbog kojih SDA gubi autoritet među građanima", ostali bez rezultata.

“Zbog svega navedenog, ne mogu da šutim, a od danas ni da budem u bilo kakvom stranačkom organu. Ostavku na mjesto člana Predsjedništva SDA shvatam kao svoju ljudsku i moralnu obavezu, a posebno nakon posljednjeg brutalnog sataniziranja mojih prvih saradnika, te udara na moju čast i porodicu, a sve u režiji Osmana Mehmedagića Osmice direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine”, dodaje Čampara.

Zaključuje da je svjestan činjenice da svojim članstvom u Predsjedništvu SDA ni na koji način, i pored brojnih istupa na stranačkim sastancima, a i u javnosti, ne može doprinjeti rješavanju navedenih problema, odlučio da podnese ostavku.
Iz SDA se još uvijek nisu oglasili

XS
SM
MD
LG