Dostupni linkovi

Borisov: Bugarska spremna da razgovara sa Severnom Makedonijom


Bugarski premijer Bojko Borisov

Bugarski premijer Bojko Borisov je izjavio u sredu da je njegova zemlja spremna da nastavi razgovore sa Severnom Makedonijom o rešavanju spornih pitanja, nakon što je u utorak Sofija u EU sprečila usvajanje pregovaračkog okvira za Skoplje.

"Da, spremni smo da produžimo razgovore. Naša pozicija nije pozicija tvrdoglavosti ili da zaustavimo naše priajtelje", rekao je on, ističući da je potrebno da susedna zemlja ispuni obeveze iz Dogovora o dobrususedstvu i prijateljstvu.

Kako je prenela bugarska agencija Bgnes (bgnesagency.com), Borisov je istakao da je održano više desetina sastanaka, uključujući vicepremijeremijera Ekaterine Zaharove i Krasimora Karakačanova "u potrazi za kompromisom, kako Bugarska ne bi bila ta koja će kazati 'Ne!' za početak pregovora sada".

"Bili smo izuzetno dobranamerni, izuzetno zabrinuti i u razgovorima s njima smo veoma pažljivo rekli dokle mogu da idu naši kompromisi. Čak smo i formirali takozvanu Istorijsku komisiju. Nažalost, naši prijatelji u Skoplju nisu pokazali nikavu angažovanost u toj sferi. Mislili su da bi pritiskom i lobiranjem mogli da nateraju Bugarsku da promeni stav", rekao je bugarski premijer.

Borisov je podsetio da je Bugarska podržala prijem Severne Makdonije u NATO, i istakao da ona najviše želi da njeni susedi iz Severne Makdonije i prijatelji s celog Zapadnog Balkana uđu u EU.

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da odbijanje Bugarske da odobri pregovarački okvir o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji predstavlja poraz politike proširenja EU.

Zaev je rekao da je Severna Makedonija pokazala da zastupa evropske vrednosti potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom i Prespanskog sporazuma sa Grčkom i istakao da Evropa nije uzvratila istom merom kada je na nju došao red.

XS
SM
MD
LG