Dostupni linkovi

Protest istoričara iz regiona protiv zloupotrebe istorije oko S.Makedonije


Grupa od dvadesetak istoričara iz regiona danas je u otvorenom protestnom pismu zbog, kako su naveli, bugarske zloupotrebe istorije u procesu evrointegracije Severne Makedonije zatražila od istoričara i političara da ne potpiruju nacionalističke konflikte.

"Sukobi oko istorije i istorijskih simbola ponovo su važna politička tema u Jugoistočnoj Evropi. Poslednjih meseci vlada Bugarske preti blokadom početka pregovora Brisela i Skoplja, tražeći od Severne Makedonije da prihvati 'istorijsku istinu' da makedonski identitet i jezik imaju bugarske korene i da su makedonsku naciju stvorili Tito i Kominterna. Osuđujemo ovaj slučaj istorijskog revizionizma i zloupotrebu istorije u političke svrhe", navodi se u pismu.

Ukazuje se da je takav pristup opasan ne samo za istoriju kao humanističku disciplinu, već i za demokratiju i prosperitet i regiona i same Evropske unije.

"Nametanje 'istorijskih istina' je neprihvatljivo i opasno. Stvaranje makedonske nacije se ne razlikuje od načina na koje su nastale sve druge nacije, a pravo na samoopredeljenje je osnovno ljudsko pravo", istakli su istoričari.

Od institucija i država EU su zatražili ;da reaguju na zloupotrebe istorije, poštujući osnovne principe Evropske unije koji su ugroženi na Balkanu i u Evropi - različitost, antifašizam i demokratija.

"Evropska unija je stvorena kao lek protiv loših iskustava iz prošlosti i zato ne dozvolimo da se iskrivljavanjem istorije uništavaju principi na kojim se temelji ideja o ujedinjenoj Evropi", upozorava se u pismu.

Protestno pismo su potpisali Dubravka Stojanović, Husnija Kamberović, Tvrtko Jakovina, Božo Repe, Adnan Prekić, Snježana Koren, Milivoj Bešlin, Damir Agičić, Branimir Janković, Momir Samardžić, Olga Manojlović Pintar, Hrvoje Klasić, Radina Vučetić, Srđan Milošević, Aleksandar R. Miletić, Veljko Stanić, Petar Žarković i Dragan Markovina.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila je, nakon video konferencije ministara spoljnih poslova EU održane u utorak 17. novembra, da Bugarska u ovoj fazi „ne može da podrži pregovarački okvir sa Republikom Severnom Makedonijom“, kao ni održavanje prve međuvladine konferencije, prenosi servis RSE u Severnoj Makedoniji.

Kako se navodi, Zaharieva je rekla da predloženi nacrt nije odražavao bugarske zahteve i nije mogao biti podržan u svom sadašnjem obliku.

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da odbijanje Bugarske da odobri pregovarački okvir o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji predstavlja poraz politike proširenja EU.

XS
SM
MD
LG