Dostupni linkovi

PrEUgovor: Bez napretka Srbije u Poglavljima 23 i 24


Ilustracija, Sjedište EU u Briselu
Ilustracija, Sjedište EU u Briselu

U takozvanom „Alarm izveštaju“ o napretku Srbije u Poglavljima 23 i 24 koalicija nevladinih organizacija iz Srbije prEUgovor ukazala je da u većini oblasti nije bilo napretka.

U izveštaju, predstavljenom 17. novembra, a koji obuhvata period od maja do oktobra 2020. godine, konstatuje se izostanak dijaloga između vlasti i opozicije, nedostaci u kampanji, ali i izostanak napretka kada je reč o odnosima s državama iz regiona.

PrEUgovor (eng. prEUnup) je koalicija sedam organizacija civilnog društva, osnovana 2013. godine, radi praćenja realizacije politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i pravosuđe.

Članice koalicije su nevladine organizacije Akcija protiv trgovine ljudima (ASTRA), Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Izborna kampanja: zloupotrebe javnih resursa za političku promociju

U izveštaju se ukazuje na parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore održane 21. juna, na kojima ni posle dijaloga između vlasti i opozicije deo opozicije nije učestvovao, a kojima je, kako se ocenjuje, prethodila dominantna funkcionerska kampanja, u kojoj je glavni akter bio predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

Funkcionerska kampanja je, kako se navodi, odnela prevagu nad drugim vidovima političke promocije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema nalazima izveštaja, dominirao je izbornom kampanjom, što su kritikovali i međunarodni posmatrači.

To su zabeležili i posmatrači iz OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Vučić je, kako se u izveštaju navodi, bio dominantan i na naslovnim stranicama dnevne štampe uglavnom u pozitivnom kontekstu, dok su se lideri opozicionih stranaka koje su izbore bojkotovali pojavljivali uglavnom u negativnom kontekstu.

Koalicija prEUgovor podseća se da je Skupština u maju, tokom izbornog postupka, menjala izborna pravila, smanjujući izborni prag sa 5 na 3 procenta, što je, kako se navodi, suprotno osnovnim demokratskim standardima.

Narodna skupština, kako se dalje navodi, nije delotvorno nadzirala rad izvršne vlasti. Jedina aktivnost Skupštine sastojala se od potvrđivanja uredaba koje je Vlada donela tokom vanrednog stanja.

Nevladin sektor na udaru Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma

U izveštaju koalicije prEUgovor ukazuje se i na procureli spisak 37 organizacija civilnog društva i 20 pojedinaca čiji su se bankovni računi našli pod istragom Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Ministarstva finansija u julu 2020. godine zbog „osnova sumnje da se radi o pranju novca ili finansiranju terorizma”.

To, kako se ističe, stvara ozbiljnu bojazan da se institucije zloupotrebljavaju kako bi se zastrašili oni koji kritikuju vlast.
Specijalna izvestiteljka Ujedinjeniih nacija (UN) za zaštitu i unapređenje ljudskih prava u borbi protiv terorizma, Fanula Niaolin, obratila se, u međuvremenu, Vladi Srbije povodom ovog slučaja, preneo je Glas Amerike 13. novembra.

Uprava, koja radi pod okriljem Ministarstva finansija Srbije, u julu 2020. je od banaka tražila finansijske podatke 20 pojedinaca i 37 nevladinih organizacija ili udruženja, a takav potez Uprave, ocenjen je od strane UN-a kao vrsta pritiska na deo javnosti koji ukazuje na korupciju u redovima vlasti, političku torturu ili kršenja ljudskih prava.

Usporavanje tempa regionalnih odnosa

Pandemija COVID-19, ukazuje se dalje u izveštaju koalicije prEUgovor, uticala je na usporavanje tempa regionalnih odnosa, s obzirom da u posmatranom periodu nije bilo opipljivog napretka Srbije u rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa susedima.

Određeni napredak postignut je u pregovorima Beograda i Prištine na dva koloseka, nastavkom dijaloga posredstvom EU i aktivnostima američke administracije, potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma u septembru.

Poglavlje 23 bez napretka

Gotovo čitav proces EU integracija u oblasti Poglavlja 23 bio je prekinut u periodu na koji se odnosi ovaj „alarm“ izveštaj, navodi koalicija prEUgovor.

Nema pokazatelja da je Vlada pratila sprovođenje Akcionog plana za Poglavlje 23 tokom 2019. i 2020. godine, s obzirom da se poslednji objavljeni kvartalni izveštaj odnosi na stanje zaključno sa krajem 2018. godine.

U izveštaju se dalje navodi da ništa nije urađeno kada je reč o ustavnim izmenama.

Ocenjuje se da Nacrt ustavnih amandmana koji je izradila Vlada neće dovesti do unapređenja nezavisnosti pravosuđa, a negativna kampanja protiv tužilaca i sudija promoviše upravo suprotan cilj – potrebu da se uspostavi veća kontrola zakonodavne nad sudskom granom vlasti.

Bez napretka u borbi protiv korupcije

Prema nalazima koalicije, nije bilo napretka ni kada je reč o pravnom okviru za borbu protiv korupcije.

Nema napretka ni kada je reč o strateškom okviru i monitoringu u oblasti prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama, konstatuje se u izveštaju.

Bez napretka i u Poglavlju 24

Ključni preduslov za uspešno sprovođenje svih ostalih reformi iz Poglavlja 24 je organizaciona reforma policije, koja, međutim, nije adekvatno obrađena u revidiranom Akcionom planu, navodi se u izveštaju.

PrEUgovor podseća da se za vreme protesta koji su usledili nakon izbora i najave ponovnog uvođenja policijskog časa policija tokom jula nasilno sukobila sa demonstrantima, da je više slučajeva prekomerne upotrebe sile snimljeno, ali da nema dokaza da je ijedan pravilno istražen.

Ukazuje se na to da su prekršajni sudovi u Beogradu i Novom Sadu doneli po hitnom postupku 43 presude učesnicima protesta, uglavnom oslanjajući se isključivo na svedočenja policajaca, dok su izjave građana smatrane neistinitim.

Oblast migracija i azila

U oblasti migracija i azila, navodi se u izveštaju, neophodno je pokrenuti reviziju krovnih strateških dokumenata koji ističu krajem godine.

Podseća se i na antimigrantske akcije i navodi da zabrinjavaju vesti o postavljanju žičane ograde na granici sa Severnom Makedonijom, što potencijalno vodi ka političkoj nestabilnosti i obično uključuje rizik od kršenja međunarodnih izvora ljudskih prava.

Kada je reč o borbi protiv nasilnog ekstremizma, krajnja desnica u Srbiji i dalje se prikazuje kao normalna pojava, koju državne institucije i provladini mediji podržavaju, tolerišu ili ignorišu, ukazuje se u izveštaju.

Borba protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima

Izveštaj koalicije prEUgovor ukazuje na to da borba protiv organizovanog kriminala i dalje predstavlja prioritet Vlade Srbije, mada su neophodni bolji rezultati kada je reč o krivičnom gonjenju organizovanih kriminalnih grupa.

Kad je reč o oblasti borbe protiv trgovine ljudima, koalicija prEUgovor ukazuje na to da se Strateški i zakonodavni okvir u toj oblasti nalazi ili u procesu konsultacija ili na čekanju.

Ključne preporuke

Koalicija prEUgovor pozdravlja u izveštaju investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je u oktobru predstavila Evropska komisija. Međutim, navodi se da novi fondovi treba da budu povezani sa ostvarivanjem solidnog napretka u poštovanju vladavine prava u državama-kandidatima.

Koalicija je pozvala novi saziv Narodne skupštine i Vladu Srbije da ubrzaju sprovođenje aktivnosti koje su predviđene novim Akcionim planom za poglavlja 23 i 24, pošto je usled pandemije i opštih izbora malo urađeno u periodu izveštavanja.

Evropska unija se poziva da unapredi svoj skup alata za saradnju sa Zapadnim Balkanom kako bi se pozabavila elementima zarobljavanja države, koje je prisutno u čitavom regionu, kao što je i navedeno u Strategiji proširenja za 2018. godinu, navodi se u izveštaju.

Koalicija je pozvala i najviše zvaničnike u Srbiji da odlučno osude i odgovore na napade na organizacije civilnog društva, istraživačke novinare, sindikate, opoziciju i sve one koji predstavljaju kritički glas društva, kao i da se uzdrže od učestvovanja u takvim napadima.

XS
SM
MD
LG