Dostupni linkovi

Okaljano naslijeđe pape Ivana Pavla Drugog


Papa Ivan Pavle II u bazilici sv. Petra u Vatikanu, decembar 2004.
Papa Ivan Pavle II u bazilici sv. Petra u Vatikanu, decembar 2004.

Novi izvještaj Vatikana mogao bi zakomplikovati ostavštinu pape Ivana Pavla II zbog ignorisanja crkvenih skandala o seksualnom zlostavljanju u slučaju vašingtonskog kardinala Teodora Mekarika, dovodeći u pitanje i postupak brze kanonizacije jedne od najpoznatijih ličnosti moderne crkve, pišu svjetski mediji.

Zatvaranje očiju

Vatikanski izvještaj objavljen prošle sedmice utvrdio je da je Ivan Pavle II zatvorio oči pred prijavama i upozorenjima o kardinalovom višestrukom seksualnom zlostavljanju vjeroučenika, pobuđujući sumnje u mudrost odluke o brzoj kanonizaciji pokojnog pape, piše londonski Tajms (The Times).

Izvještaj na 449 stranica pokazuje da je Ivan Pavle II imenovao Teodora Mekarika (Theodore McCarrick) za nadbiskupa u Vašingtonu 2000. godine, znajući da je optuživan za zlostavljanje maloljetnika, spolni odnos sa sveštenikom i dijeljenje kreveta s mladim vjeroučenicima. Tajms dodaje da je Mekarik (90) tek prošle godine razriješen dužnosti, nakon istrage koja je utvrdila da je kardinal seksualno zlostavljao maloljetnika.

Ketlin Kamings (Kathleen Cummings), voditeljica Centra za proučavanje američkog katoličanstva na Univerzitetu Notr dejm (Notre Dame) u Indijani, rekla je da novi vatikanski izvještaj sadrži "opasne dokaze" o ulozi Ivana Pavla naglasivši kako proces kanonizacije pape možda ne bi započeo da se poštivalo petogodišnje pravilo.

List pojašnjava da je papa Franjo 2014. godine proglasio Ivana Pavla svecem uprkos neslaganjima zbog procesa priznanja njegove svetosti odnosno da se Franjin prethodnik, papa Benedikt - koji je 2013. dao ostavku - odrekao petogodišnjeg perioda čekanja za proces kanonizacije, koji se obično primjenjuje nakon smrti kandidata za sveca.

Američko izdanje časopisa Nacionalno katoličko izvještavanje (National Catholic Reporter, NCR), sugerisalo da bi američki biskupi trebali razmisliti o suzdržavanju od slavljenja poljskog sveca koji je "namjerno rizikovao živote djece i mladih u nadbiskupiji u Vašingtonu i širom svijeta" te da sjećanje na njega "više nije blagoslov", prenio je Tajms.

Optužbe još od 1980-tih

Novi vatikanski izvještaj predstavlja rijedak napor ka punoj transparentnosti crkve, i utvrđuje da su pape Benedikt i Franjo bili svjesni različitih aspekata optužbi protiv Mekarika, ali da su početne godine slučaja vezane za 27-godišnji pontifikat Ivana Pavla II što je, ukazuje Vašington post (The Washington Post) izazvalo rasprave o ostavštini jedne od najpoznatijih ličnosti moderne crkve.

Izvještaj je pokazao da je Ivan Pavle II bio među mnogim katoličkim sveštenicima u Sjedinjenim Državama i Rimu koji su čuli različite dijelove seksualnih skandala kardinala Mekarika a koje često nisu htjeli dublje istraživati. Uprkos optužbama papa je uzdigao Mekarika u nadbiskupa a potom i u kardinala, naglašava list.

Za vrijeme Benedikta, Mekarik je zamoljen da napusti položaj nadbiskupa u Vašingtonu i rečeno mu je da se pritaji, navodi izvještaj i dodaje kako je papa Franjo pretpostavio da su njegovi prethodnici već provjerili optužbe protiv Mekarika ali da ga je razriješio dužnosti nakon što se pojavila vjerodostojna optužba.

Čitav niz optužbi vrtio se oko kardinala Mekarika još od 1980-tih, na što su upućivala mnogobrojna pisma upućena biskupima, sveštenicima i papinim pomoćnicima. Izvještaj također navodi da se Mekarik zakleo Ivanu Pavlu da su ti izvještaji neistiniti i da nikada nije zlostavljao ili ozlijedio drugu osobu, ukazuje Vašington post.

Autori vatikanskog izvještaja postavili su mogućnost da je odluka Ivana Pavla II "obojena" njegovim iskustvom u Istočnom bloku, gdje je negativna propaganda o sveštenicima korištena za slabljenje vjerskih organizacija. Mnogi pak vjeruju da je papa Ivan Pavle bio kriv samo zbog toga što je previše vjerovao čovjeku koji ga je zavarao i šarmirao katolike širom svijeta.

"Sveci su ljudska bića i sveci se u svojoj ljudskosti mogu prevariti", napisao je prošle sedmice Džordž Vajgel (George Weigel), jedan od papinih biografa. U intervjuu za Vašington post, Vajgel je kazao da nema "sumnje" u to da je Ivan Pavle trebao biti proglašen svetim.

Prebrzo svetac?

Otkrića vanrednog vatikanskog izvještaja detaljno su opisala decenije birokratske zamagljenosti i nedostatka odgovornosti mnoštva vrhovnih crkvenih službenika istovremeno pružajući dokaz kako je crkva nepromišljenom brzinom kanonizirala Ivana Pavla Drugog i da je sada uhvaćena u vlastitim olupinama, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Nekoliko dana nakon smrti pape Ivana Pavla Drugog, 2005. godine, kardinali željni podupiranja njegove konzervativne politike, kao i poklonici u Rimu i šire, zalagali su se za njegovu neposrednu kanonizaciju, utapajući tako, naglašava list, upozorenja preživjelih seksualnog zlostavljanja i istoričara da je papa uporno zatvarao oči pred zločinima u svojoj crkvi.

Neki istoričari smatraju, napominje Njujork tajms, da će izvještaj o slučaju Mekarik povući određene kočnice u procesu koji je sam papa Ivan Pavle ubrzao - pretvorivši crkvu u učinkovitu fabriku kanonizacije. List ističe kako je Ivan Pavle umanjio kriterije za proglašenje blaženim s dva čuda na jedno, te da je 1983. skratio period između smrti neke osobe i početka postupka njene kanonizacije s 50 na pet godina.

Proglasio je više od 480 svetaca, dok je mnoge pripremio omogućivši Benediktu XVI da kanonizira na desetine njih. Papa Franjo slijedio je njihov primjer ali je, naglašava list, odlučio kanonizirati ljude bliže pastirskoj, a manje doktrinarnoj viziji crkve, poput pape Pavla VI i mučeničkog salvadorskog nadbiskupa Oskara Romera.

Papa Franjo je prepoznao vlastite neuspjehe u vjerovanju biskupima manje nego žrtvama te je razriješio kardinala Mekarika, a posljednjih godina je uveo nove crkvene politike kako bi povećao odgovornost. To mnogi crkveni stručnjaci smatraju ispravkama zlostavljanja i gotovo namjernog neznanja crkvenih vođa koje su se dogodile za vrijeme pontifikata Ivana Pavla II, napisao je Njujork tajms.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG