Dostupni linkovi

Papa sa biskupima o seksualnom zlostavljanju


Papa Franja

Papa Franja pozvao je biskupe iz celog sveta u Rim na sastanak o problemu seksualnog zlostavljanja maloletnika. Vanredni sastanak je prvi put da su predsednici biskupskih konferencija širom sveta pozvani na skup o određenoj temi.

Svetski mediji ocenjuju da je reč o događaju bez presedana, ali i o načinu da papa proba da spasi svoj narušeni ugled u Katoličkoj crkvi.

Skup svetskih crkvenih poglavara zbog seksualnog zlostavljanja

Naredba je stigla u sredu dok se papa bori sa globalnom svešteničkom krizom seksualnog zlostavljanja i eksplozivnim optužbama o prikrivanju koje je potreslo njegovo papinstvo i celokupnu rimokatoličku crkvu, piše Njujork Tajms (The New York Times).

List dodaje da je nakon tri decenije poricanja Vatikan prisiljen da tretira problem seksualnog zlostavljanja kao globalnu krizu, a ne propust određene zemlje ili kulture.

"Kada se skandal prvi put pojavio u Sjedinjenim Državama sredinom osamdesetih, vatikanski zvaničnici su to nazvali američkim fenomenom, kažu crkveni istoričari. Kada se proširio u Kanadu, Irsku, Englesku i Australiju, smatrali su da je problem crkve u zemljama engleskog govornog područja.

Zatim, kada je skandal izbio u Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj i Austriji oko 2010. godine tokom služenja pape Benedikta XVI, Vatikan je to nazvao problemom razvijenog sveta, nastalim seksualnim razvratništvom. Sada, u slučajevima svešteničkog zlostavljanja dece koji se pojavljuju u Čileu i na Filipinima, Vatikan može na kraju usvojiti međunarodni pristup,“ tvrdi list.

NYT dodaje da je vest o papinom pozivu biskupima usledila nakon što je studija koju je naručila crkva u Nemačkoj otkrila višedecenijsko zlostavljanje hiljada dece od strane više od hiljadu na tom području. Studija je trebala biti objavljena kasnije ovog meseca, ali je procurila u javnost.

Nemačka katolička crkva "zaprepaštena i posramljena“

Novi izveštaj Katoličke crkve u Nemačkoj priznaje "najmanje" 3.766 slučajeva seksualnog svešteničkog zlostavljanja u periodu između 1946. i 2014. godine, prema izvještajima nemačkih medija Die Zeit i Spiegel Online, koji su videli procurelu kopiju, preneo je CNN.

Za izveštaj - koji je naručila nemačka Biskupska konferencija, a koji su sproveli univerziteti Giessen, Heidelberg i Mannheim – bilo je potrebno četiri godine da se sastavi i biće objavljen u potpunosti 25. septembra.

Studija navodi da su žrtve bile uglavnom dečaci, od kojih je više od polovine imalo 13 godina ili su bili mlađi. Svaki šesti slučaj uključuje silovanje i najmanje 1.670 sveštenika, pokazao je ovaj izveštaj.

Biskup Stefan Akerman (Stephan Ackermann) kaže da je zbog podataka iz izveštaja zaprepašćen i posramljen.

"Cilj studije bio je "da se dođe do veće jasnoće i transparentnosti u vezi sa ovom mračnom stranom naše crkve, radi onih koji su pogođeni, ali i da se sami uverimo u grešna dela i da osiguramo da ne mogu biti ponovljena. Radi se o odgovornoj i profesionalnoj istrazi, a ova sprovedena studija je mera koju ne samo da dugujemo crkvi, nego najprije i najviše zbog onih koji su pretrpeli zlostavljanje.“

Događaj bez presedana

Vol strit žurnal (Wall street journal) piše da nijedan papa nije nikada sazvao tako veliki sastanak crkvenih lidera posebno za rešavanje krize seksualnog zlostavljanja.

"Sastanak, najavljen za februar, predstavlja veliki ulog koji trenutno izaziva velika očekivanja kada je reč o pitanju remonta u crkvi i postavlja papu u poziciju da preuzme krivicu ako očekivanja ne budu ispunjena.“

List navodi i da papa Franjo već mesecima brani ovu temu, a naročito od kraja avgusta, kada ga je bivši ambasador Vatikana optužio da ignoriše izveštaje o seksualnom zlostavljanju američkog kardinala i imenuje ga za moćnog savetnika.

"Biskupi širom sveta su obavezni da prijavljuju sve uverljive optužbe za seksualno zlostavljanje Vatikanu, ali disciplinske i preventivne prakse razlikuju se po zemljama. Od izbijanja skandala seksualnog zlostavljanja 2002. godine, katolički biskupi u Sjedinjenim Državama usvojili su politiku nulte tolerancije koja zahteva prekid crkvenog života ili otpuštanje bilo kog sveštenika osuđenog za seksualno zlostavljanje“.

WSJ smatra i da su kritike o borbi protiv seksualnog zlostavljanja u većini slučajeva ove godine ugrozile papu.

Spasavanje samog sebe

Papini saveznici smatraju da je njegovom vođstvu i nasleđu potrebna zaštita zbog optužbi da je štitio ljude, kao i zbog građanskog rata koji se vodi između tradicionalista i reformatora, piše britanski Gardijan (Guardian), koji podseća:

"Decenije zlostavljanja i prikrivanja u irskoj crkvi proganjale su posetu pape Irskoj prošlog meseca, što je rezultiralo javnim osudama, manjim okupljanjima vjernika od očekivanog i ponovljenim papinim izvinjenjima i molitvama za oproštaj“.

Mark Vinsent Heli (Mark Vincent Heali), koji je preživeo seksualno zlostavljanje, a koji se sreo sa Papom u Dablinu, rekao je da su "niski udarci" izgleda skrenuli pažnju Vatikana na krizu koja je zahvatila crkvu, ali se pita da li će samit napraviti promene. "Uvek je premalo i prekasno. On u suštini mora da spase sebe," rekao je.

Gardijan podseća da je papa u januaru izazvao bes kada je diskreditovao žrtve poznatog čileanskog sveštenika. Kasnije je priznao "teške greške u presudi" i preuredio hijerarhiju čileanske crkve.

"Franjin kredibilitet je još jednom pogođen prošlog meseca kada je penzionisani ambasador Vatikana Karlo Vigano (Carlo Vigano) optužio Papu da štiti Teodora Mekkarika (Teodor McCarrik), američkog kardinala, od kazne za zlostavljanje i uznemiravanje učenika u bogosloviji... Vigano je prošlog meseca prekršio pontifikacijski protokol objavljivanjem pisma od 11 stranica tvrdeći da je Franjo štitio korumpiranog čovek i da bi trebalo da odstupi.“

Papo Franjo, vreme ističe

Vašington Post (Washington Post) upozorava da su sveštenici rimokatoličke crkve pogođeni krizom o seksualnom zlostavljanju sa razarajućim dejstvom, odnosno sa višedecenijskim otrovnim skandalom.

"Brojni životi su oštećeni i uništeni, pogotovo onih čija su deca bila žrtve kada su ih sveštenici zlostavljali. Upućeno je bezbroj poziva za reforme koje bi crkvu podvrgle stvarnoj odgovornosti i pružilo odgovarajuće obeštećenje žrtvama“, piše list i ističe da do sada crkva nije uspela to da ispravi.

„Sada se čini da je papa Franja možda prisiljen da uzima u obzir i nova otkrića, posebno poražavajući izveštaj velike porote u Pensilvaniji prošlog meseca, sa detaljnim opisom sedam decenija dugim seksualnim zlostavljanjem više od 300 sveštenika, koji su zlostavljali i napali više od 1.000 dece," prenosi se u tekstu i navodi da je Vatikan zakazao sastanak episkopa u Rimu sledeće godine.

"Sastanci papi pružaju novu priliku da reaguje odlučno. On je ponekad pronašao prave reči za reakciju na skandal, a ponekad i ne... Ali do sada je papa sprečavao sveobuhvatniju akciju koja bi značila da je crkva promenila pravac. Sada je njegov vlastiti moralni autoritet za suočavanje sa ovim pitanjem doveden u pitanje, iako je izazov povezan i ometaju ga unutrašnje napetosti unutar crkve.“

WP na kraju zaključuje da skandal koji je uzburkao rimokatoličku crkvu sugeriše da u crkvi nema reforme.

„Papa je imao dovoljno prilika da to demantuje. Vreme ističe.“

XS
SM
MD
LG