Dostupni linkovi

Njemačka katolička crkva se izvinjava za seksualna zlostavljanja


Sa jednog od protesta u Berlinu zbog seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, arhivski snimak
Sa jednog od protesta u Berlinu zbog seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, arhivski snimak

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx se u utorak izvinio hiljadama žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja za bol koju su pretpjeli i poručio da oni koji su "krivi moraju biti kažnjeni".

Istraživači na tri njemačka univerziteta su pregledali 38.156 ličnih fajlova koji datiraju u periodu od 70 godina, a koji se okončava 2014., i našli dokaze za sekusalna zlostavljanja mogućih više od 3.700 žrtva, od strane 1.670 svećenika.

Njemački magazin Der Spiegel je objavio dio sadržaja ovih nalaza ranije ovog mjeseca nakon što je izvještaj procurio.

„Crkva je predugo osporavala, skrivala i odvraćala pogled od zlostavljanja. Za sve propuste i za svu bol žrtve molim za oprost”, rekao je na predstavljanju izvještaja o seksualnom zlostavljanju u gradu Fuldi kardinal Reinhard Marx.

"Oni koji su krivi moraju biti kažnjeni" poručio je i dodao da je "predugo crkva skretala pogled, negirala i pokrivala i nijesu željeli da to to bude istina."

"Sve ovo ne smije ostati bez posljedica. Oni koji su pogođeni polažu pravo na pravdu" rekao je Marx, bez pojašnjenja, kako navodi Reuters, sa kakvim bi se posljedicama počinioci mogli suočiti.

"Ova studija nam jasno stavlja do znanja da Katolička crkva nikako da prevlada pitanje na koji način će djelovati sa seksualnim zlostavljanjem maloljetnika".

Seksualna zlostavljanja od strane katoličkog klera nijesu okončana, rekao je Herald Dressing iz Centralnog instituta za mentalno zdravlje, jedan od autora izvještaja na press konferenciji. Kako je naveo, mnogi slučajevi vjerovatno nikada neće biti prijavljeni niti uzeti u obzir.

"Broj koji je rezultirao u ovom izvještaju samo je vrh ledenog brijega čiju veličinu zapravo ne možemo da procijenimo" dodao je.

Oko 51 posto žrtava su prvi put zlostavljani kada su bili starosti 13 godina ili mlađi, a većina zlostavljača, kada su počini svoja prva nedjela, bili su starosti između 30 i 50 godina, takođe se navodi u ovoj studiji.

Takođe su utvrdili da je 62 posto onih koji su bili zlostavljani muškog pola.

"Niti su homoseksualnost, niti celibat jedini razlozi seksualnog zlostavljanja maloljetnika" naveo je Dressing.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Marx je uoči jesenjeg skupa njemačke crkve koji je počeo u Fuldi najavio neke strukturne promjene unutar Katoličke crkve u Njemačkoj.

Predsjednica organizacija za zaštitu žrtava „Bijeli prsten“ Roewita Mueller-Piepenkoetter zaključila je kako crkva problem zlostavljanja „nema pod kontrolom“ i da se takvi slučajevi mogu očekivati i u budućnosti.

Njemačka ministrica pravde Katarina Barley se oglasila saopštenjem u kojem je poručila da je crkva dužna da prijavi svaki slučaj da bi se vladavina prava mogla primijeniti.

"Ogromna zloupotreba povjerenja, zavisnosti i moći unutar crkve se ne može tolerisati" navela je ministrica pravde.

Ranije danas papa Franjo priznao je u Talinu da skandali sa seksualnim zlostavljanjima koji potresaju Katoličku crkvu, izazovaju bijes kod ljudi i tjeraju ih od nje i dodao da se crkva mora promijeniti ako želi da zadrži buduće generacije.

Bilo je to veoma javno priznanje neuspjeha crkve da se suprostavi skandalima o seksualnom zlostavljanju, koje je postalo naslovna tema medijskih izvještaja za nedavno otkrivenim skandalima o zataškavanju u SAD, Čileu i sada i njemačkoj crkvi.

XS
SM
MD
LG