Dostupni linkovi

Koalicija Pod lupom evidentirala niz nepravilnosti na biračkim mjestima u BiH


Pres-konferencija Koalicije Pod lupom, 15. novembar

Posmatrači Koalicije Pod lupom izvijestili su o 120 kritičnih situacija tokom izbornog dana u Bosni i Hercegovini, zabilježenih danas (15. novembar) do 14.30 sati.

U saopštenju navode da su pri procesu glasanja posmatrači primijetili da se jednoj osobi se izdaje više glasačkih listića, jedna osoba glasa više puta ili jedna osoba glasa u ime druge osobe koje se nisu pojavile na biračkom mjestu, što je zabilježeno na 12 biračkih mjesta.

Fotografisanje glasačkih listića zabilježeno je u nekoliko opština na biračkim mjestima u Novom Gradu, Novom Sarajevu, Brčko distriktu, Ilidži i Sanskom Mostu.

Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto sa popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na dva biračkih mjesta u Starom Gradu u Sarajevu i Brčko distriktu BiH. Obje situacije su pravovremeno riješene.

Na 19 biračkih mjesta je zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta, dok su zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače zabilježeni na četiri biračka mjesta u Tuzli, Zavidovićima, Visokom i Sanskom Mostu.

Posebno radikalan slučaj kupovine glasova birača na dan izbora zabilježen je Tešnju gdje SDA Tešanj vrši podjelu potvrda o izdavanju 10 litara dizel goriva na benzinskoj pumpi.

Na tri posto biračkih mjesta primijećeni su slučajevi glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata.

Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer njihova imena nisu bila u Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na čak 50 % biračkih mjesta.

Posmatrači Koalicije Pod lupom“ su zabilježili porodično/obiteljsko glasanje gdje je na 66% biračkih mjesta uočeno do deset slučajeva ove vrste nepravilnosti. Više od deset slučajeva porodičnog glasanje je zabilježeno na šest biračkih mjesta, u Maglaju, Srebreniku, Brčko disriktu BiH, Ilijašu i Gradačcu i Živinicama.

Posmatrači Koalicije su uložili 24 primjedbe na različitim biračkim mjestima, gde su uočene nepravilnosti.

Koalicija je zaprimila više desetina prijava građana koji ne mogu ostvariti biračko pravo zbog toga što su pozitivni na COVID-19 ili su u izolaciji, prijava građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritisaka na birače.

XS
SM
MD
LG