Dostupni linkovi

Kandidat SDA za načelnika Opštine Travnik preminuo od korone, CIK utvrđuje dalju proceduru


Travnik
Travnik

Na dan održavanja Lokalnih izbora u BiH (15. novembar), preminuo je Mirsad Peco, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Opštine Travnik, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Kantonalnog odbora SDA Srednjobosanskog kantona (SBK) Asim Mekić.

Mirsad Peco hospitalizovan je prije nekoliko dana, nakon što mu potvrđena infekcija korona virusom.

"Bio je hospitalizovan i, koliko znam, na intenzivnoj njezi. Obaviješteni smo da je preminuo prije neka dva sata", kazao je Mekić.

Prijedlog za ponavljanje izbora u Travniku

Mekić je istaknuo kako očekuje da Centralna izborna komisija (CIK) BiH donese odluku o ponavljanju izbornog procesa za načelnika Općine Travnik.

"Smatram da izbore treba ponoviti i da je to jedino ispravno rješenje, s obzirom na to da je izborni proces u toku, a jedan od kandidata je umro. Ponavljanje izbora bismo podržali da je u pitanju kandidat bilo koje političke stranke", naglasio je Mekić.

Na području općine Travnik u nedjelju ujutro otvoreno je 71 redovno biračko mjesto, a registrirano je oko 47.000 birača koji mogu glasati za budući sastav Općinskog vijeća, za koji se bori 296 kandidata.

Političke stranke i koalicije kandidirale su za načelnika opštine Travnik pet osoba, među kojima je bio i preminuli Mirsad Peco.

CIK BiH utvrđuje dalju proceduru nakon smrti Pece

U CIK-u BiH kažu da još nisu utvrdili daljnju proceduru kada je riječ o izbornom procesu u općini Travnik nakon vijesti o smrti Pece.

"Ne znamo još ništa. Kada utvrdimo, mi ćemo to objaviti", kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

Iz Kantonalnog odbora SDA Srednjobosanskog kantona izjavili su u nedjelju kako očekuje da CIK BiH donese odluku o ponavljanju izbornog procesa za načelnika općine Travnik.

Bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić kaže za RSE da Izborni zakon BiH ne sadrži odredbe koje se odnose na ovakve slučajeve, odnosno da ne predviđa ponavljanje izbora.

"Kod izbora gradonačelnika, odnosno načelnika, ništa ne piše u tom smislu u Izbornom zakonu BiH. Iako politička stranka čiji je kandidat preminuo može biti oštećena, nigdje ne piše da se izbori moraju ponoviti. Dešavalo se da kandidati na određenim kandidatskim listama umru na izborni dan i, prema tom nekom pravilu, onda se mandat dodjeljuje sljedećem kandidatu koji se kvalifikovao, odnosno prešao taj cenzus. Po mojoj logici, kandidat koji dobije najviše glasova trebao biti novi načelnik. To je moje mišljenje, jer zakon nije predvidio ovakvu situaciju, a bilo bi bitno precizirati Izborni zakon u svim segmentima, pa i u ovom", kaže Šehić.

Predsjednik Općinske izborne komisije (OIK) Travnik Hajrudin Alibašić kazao je za RSE da se izborni proces u toj općini odvija nesmetano i da OIK nije dobio nikakve instrukcije od CIK-a BiH.

"Nije se ovo nikada dogodilo u BiH. Niko od nas ne može ništa odlučiti jer je to u nadležnosti CIK-a BiH", kazao je Alibašić, dodavši da je izlaznost birača u općini Travnik do 16 sati iznosila 36,92 posto.

XS
SM
MD
LG