Dostupni linkovi

Institut za nestale BiH:  Pronađeni posmrtni ostaci dvije žrtve 


Posmrtni ostaci dvije žrtve proteklog rata pronađeni su u dvije ekshumacije koje su izvršene 12. i 13. novembra na području opština Olovo i Gornji Vakuf – Uskoplje u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, saopšteno je u petak iz Instituta za nestale osobe BiH.

“Kompletni posmrtni ostaci jedne žrtve pronađeni su u mjesnom groblju Dugandžići, općina Olovo. Pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom području nestala 1994. godine. Posmrtni ostaci pronađeni su u grobu druge osobe”, navodi se u saopštenju Instituta.

U Institutu navode da je od druge žrtve pronađena lobanja prilikom ekshumacije na lokalitetu Vrelo - Ranj u Gornjem Vakufu, na površini terena.

Ekshumirani posmrtni ostaci, kao ističu u Institutu, u petak će biti prebačeni u prosekturu groblja Prahulje u Travniku radi kriminalističko - tehničke i sudsko - medicinske obrade te izuzimanja koštane srži kako bi se identitet žrtava utvrdio uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijama je rukovodilo Tužilaštvo BiH, a po naredbi Suda BiH.

Na Međunarodni nestalih osoba, koji je obilježen u avgustu, Institut za nestale osobe BiH objavio je da se još uvijek traga za 7.547 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG